Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö satsar tre miljoner kronor på kultur mot afrofobi och islamofobi

Malmös politiska ledning satsar tre miljoner kronor på arbetet mot afrofobi och islamofobi. Pengarna ska användas till att exempelvis ta fram utställningar i ämnet. Samtidigt ser man över hur Malmö stad rekryterar chefer utifrån ett mångfaldsperspektiv.

Katrin Stjernfeldt Jammeh.Bild: Moa Dahlin
I årets budgetarbete har Malmö stad valt temat ett öppet, välkomnande Malmö. En viktig del av det har varit det antirasistiska arbetet och det har därför genomförts en kartläggning där men studerat vilka åtgärder som görs idag.
– Vi ser att vi har insatser mot antisemitism, homofobi och antiromism. Men däremot visar inventeringen att det är tunnare med insatser mot afrofobi och islamofobi, säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).
Därför fattade kommunstyrelsens arbetsutskott på måndagen beslutet att ge tre miljoner kronor till kulturnämnden för att jobba med frågan i form av kultur.
– Det kan vara utställningar som redan finns runtom i världen som man tar hit eller att man producerar material där Malmöbornas röster hörs, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Dessutom gavs ett tilläggsuppdrag till stadskontoret för att titta närmare på stadens chefsrekrytering.
– Krasst sett är det så att vi har en befolkning som är global och många anställda med utländsk bakgrund, men det syns inte när man kommer upp på chefsnivå. Vi vill säkerställa att Malmö stad verkligen attraherar de bästa förmågorna oavsett bakgrund. Det är inte fråga om kvotering, utan att utveckla chefsrekryteringen, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
I november 2019 fattade Malmö stad beslutet att satsa 20 miljoner kronor på ett samarbete med Judiska församlingen för att förbättra den judiska gruppens trygghet i Malmö. I samband med det satsade kommunledningen även åtta miljoner kronor på det antirasistiska arbetet och det är av dessa pengar som nu tre miljoner kronor öronmärks till kulturnämnden.
– Av de pengarna öronmärkte vi idag ytterligare en miljon kronor till Forum för demokrati och mänskliga rättigheter så att de kan göra tillfälliga insatser utifrån sina rapporter. Dessutom har vi använt en del av pengarna till arbetet mot antisemitism, så jag skulle säga att vi nog har överskridit den beslutade summan nu, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Tjugo miljoner till arbetet mot antisemitism utslaget på fyra år och nu satsar ni tre miljoner kronor på arbetet mot afrofobi och islamofobi med förhoppning om att det ska bli ett årligt bidrag. Hur ska man tolka skillnaden i summor? Är det här arbetet mindre viktigt?
– Nej, så ska man inte alls se det. Det finns inget som hindrar oss från att arbeta ännu mer med de här frågorna på andra sätt. Det blir fel om man värderar utifrån just dessa finansiella insatser, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Är det en slump att den här frågan lyfts just i år när Black Lives Matter-demonstrationer synts världen över?
– Vi har varit på den här frågan tidigare och har tidigare beställt förslag på hur vi kan växla upp vårt antirasistiska arbete. Det är uppenbart att det här är grupper som är hårt utsatta och det har varit tydligt inte minst bland rösterna som höjts här hemma efter upploppen i USA, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Gå till toppen