Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malta vill ha tillbaka Attenboroughs tand

Sir David Attenborough överräckte hajtanden till den brittiska kungafamiljen.Bild: Kensington Palace/AP/TT
Nyligen gav den brittiske naturfilmaren David Attenborough bort en förhistorisk hajtand till sjuårige prins George. Leende bilder spreds av det brittiska hovet i torsdags när Attenborough var där för en privat visning av sin senaste dokumentärfilm för den kungliga familjen.
Men överräckandet har fått Malta att reagera och nu kräva att tanden lämnas tillbaka. Sir David Attenborough hittade tanden i slutet på 1960-talet när han var på semester på ön med sin familj. Den är inbäddad i mjuk gul kalksten och tros vara omkring 23 miljoner år gammal.
Tanden tillhörde en gång i tiden en megalodon, en utdöd enorm haj som kunde bli uppemot 20 meter lång. Den antas ha jagat valar och stora fiskar.
”Det finns vissa föremål som är viktiga för maltesiskt naturarv och som dykt upp utomlands och som förtjänas att återbördas”, säger Maltas kulturminister Jose Herrera till Times of Malta.
Han tycker att tanden hör hemma på ett lokalt museum och ska nu börja arbeta för att den kommer tillbaka till ön, som var en brittisk koloni fram till 1964.
Gå till toppen