Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Privat äldreboende rycker närmare i Svedala

Politikerna i Svedala har nu klubbat igenom försäljning av två tomter på Segestrand till fastighetsbolaget Veidekke – som ska bygga äldreboende i privat regi på marken. Beslutet röstades igenom av ett oenigt kommunfullmäktige.

Så här är Veidekkes äldreboende tänkt att se ut när det är färdigt.Bild: Veidekke
Prislappen för försäljningen landar på 11,5 miljoner kronor. Veidekke får tillträde till marken den 1 november i år och enligt överenskommelsen med kommunen måste de inom två år ha byggt ytterväggar och tak för ett äldreboende på 4 619 kvadratmeter.
Totalt ska det bli 68 bostäder för äldre:
- 18 trygghetsbostäder i bottenvåningen.
- 40 bostäder för särskilt boende på våning 2 och 3.
- 10 bostäder för trygghetsboende i en mindre byggnad mittemot.
Sedan tidigare har byggstarten aviserats till senare i höst och boendena ska vara inflyttningsklara någon gång under 2022. Det privata vårdbolaget Attendo har visat intresse för att driva äldreboendet.
Röstningen i fullmäktige resulterade i att 30 röstade för försäljning och 14 röstede emot. Utöver S, V och MP så röstade även Ingrid Pedersen, politisk vilde sedan hon i november förra året lämnade Sverigedemokraterna, emot försäljningen.
Oppositionsrådet Ambjörn Hardenstedt, S, och Peter Henriksson, Älska Svedala, reserverade sig mot försäljningen, baserat på att Socialdemokraterna motsätter sig att äldreomsorgen ska läggas ut på entreprenad från första början. Motiveringen är att äldreomsorg är kommunal kärnverksamhet som kommunen behöver kunna kontrollera själv.
– Om vi får problem så har vi mandat att göra något direkt om omsorgen är kommunal, säger han.
Även Älska Svedala reserverade sig av samma anledning:
– Vi har reserverat oss mot att sälja marken eftersom den ska säljas till Viedekke som ska ta in någon som driver äldreboende där, säger Mats Bentmar, ordförande för Älska Svedala.
Annika Hurtig bor granne med tomten på Segestrand som nu ska bebyggas. Hon är försiktigt positiv till äldreboende i privat regi, men med en brasklapp:
– Det är kanske inte så dumt – men det beror ju på vilken den privata aktören är, det är väldigt olika hur de sköter det.
Carmen Hurtig och dottern Annika Hurtig vid tomten på Segestrand där det nu ska börja byggas. Annika Hurtig bor granne med det blivande äldreboende.Bild: Erika Oldberg
Annika Hurtig refererar till problemen med den privata äldreomsorgen i Lomma, där kommunen beslutat att återkommunalisera äldreomsorgen efter upprepade problem och larm från anhöriga.
– Det är riktigt tråkigt, ibland ser de bara till vinstintresse och inte till människorna som bor där, individerna, säger Annika Hurtig.
Hennes mor Carmen Hurtig som själv är 87 år ser inte äldreboende som ett alternativ för egen del. Hon bor själv med hjälp av hemtjänst varannan vecka och vill fortsätta med det.
– Det verkar som att de som bor på äldreboende blir så passiva, de kommer aldrig ut! Själv är jag ute och går varje dag men jag ser inte en människa ute, säger Carmen Hurtig.
Att det byggs och startas äldreboende i privat regi i Svedala har hon ingenting emot:
– Ja, varför inte, men själv vill jag inte in på boende.
En skiss över den största byggnaden som fanns med när Veidekke sökte bygglov hos Svedala kommun.Bild: Veidekke
Gå till toppen