Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Undersök Estonia på nytt.

Frågan är när hålet i Estonias skrov uppkommit.Bild: DPLAY/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Den 28 september 1994 vaknade jag upp i en hotellsäng i London, slog på tv:n och fick veta om Estonias förlisning. Uppgifterna var knapphändiga, men fasansfulla. Senare samma eftermiddag landade jag i Helsingfors för ett föredrag. Tomma gator, tomma torg, flaggor på halv stång, djup förstämning - katastrofens omfattning ännu ogreppbar.
852 människor omkom. De flesta blev kvar i vraket, bärgades aldrig.
26 år senare är såren ännu oläkta. Den politiska hanteringen och utredningen av Estonias haveri var dilettantaktig, oprofessionell och fumlig. Anhöriga och överlevande har inte fått tillfredsställande svar på vad som verkligen skedde.
Ansvarsutkrävandet uteblev. Frågetecknen dröjer kvar om Estonias snabba förlisning. Spekulationer och konspirationsteorier har tagit vid.
Uppgifterna som nu kommer fram i en dokumentär gjord av Discovery är djupt graverande. Bilder från en dykkamera visar ett fyra meter stort och dryga metern brett hål i Estonias skrov. Enligt experter som uttalar sig i dokumentären, och som Aftonbladet var först med att redovisa, skulle hålet ha kunnat uppkomma som resultatet av en kollision med ett fartyg eller en ubåt. Att det skulle vara ett civilt fartyg som kolliderat med Estonia anses uteslutet.
Två svenska journalister står åtalade för brott mot griftefriden. Estlands, Sveriges och Finlands regeringar meddelar att de nya uppgifterna ska utvärderas. Estlands regering har emellertid redan förklarat att den vill ha en ny undersökning av vraket.
Finns det efter bildanalysen minsta misstanke om att hålet kan ha uppkommit genom en kollision, måste lagarna om gravfriden rivas upp och skrovet utsättas för en ingående teknisk undersökning. Allt annat vore ett svek mot de överlevande och anhöriga.
Gå till toppen