Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Staffanstorp svarar. Fast inte när medierna frågar.

Moderate kommunalrådet Christian Sonesson (t v) under ett fullmäktigemöte i Staffanstorp.Bild: Lars Brundin
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Staffanstorps starke man, kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M), väckte viss förvåning i maj när han inte ville prata med Sydsvenskan.
Inför kommunfullmäktiges sammanträde under onsdagen tar han dock bladet från munnen. I en interpellation skriven av Socialdemokraternas Torbjörn Lövendahl, ställs fyra frågor till Sonesson: Står han bakom kommunens kommunikationspolicy? Anser han att relationerna med media är goda? Anser han, som det står i policyn, att medier fyller en viktig samhällsfunktion? Och, slutligen, ska medarbetare vara tillgängliga för journalister och villiga att svara på deras frågor?
I sitt svar, som finns publicerat bland fullmäktigehandlingarna på kommunens hemsida, svarar Sonesson ja på alla fyra frågor.
Men han betonar samtidigt att detta inte gäller honom som förtroendevald. Kommunikationspolicyn ”reglerar såväl den interna som externa kommunikationen för Staffanstorps kommun, däremot är det förstås inte ett dokument som reglerar förtroendevaldas eller politiska partiers kommunikation”, heter det i svaret.
Och han har rätt såtillvida att det inte ska behövas någon kommunikationspolicy för att förtroendevalda politiker ska ställa upp på denna viktiga del i demokratin: makten ska granskas och ställas till svars. Pressens grunduppdrag.
Arbetsklimatet för medier hårdnar. Journalister möts inte bara av hot och hat, makthavare hindrar helt öppet pressens arbete. Inte bara i diktaturer som Kina och Belarus eller i allt mer auktoritära stater som Brasilien och Ryssland, utan också i länder som brukar hålla sig till de demokratiska spelreglerna. Som USA – och till och med Sverige.
Under president Donald Trump har arbetsvillkoren försämrats drastiskt för journalister i USA. Skrämmande nog beror det inte minst på att presidenten personligen hetsar och hånar mot medier och pekar ut journalister som "folkets fiender". Att reportrar och fotografer besköts av polis och i vissa fall till och med greps när de var på plats för att bevaka sommarens våldsamma upplopp i flera amerikanska städer måste ses som en direkt följd av att presidenten inte bara öppet föraktar medier och journalister utan också bagatelliserar våld och hot mot dem.
Sverige är som väl är hittills förskonat från våldsamma upplopp och polisövergrepp mot medieanställda. Men hat och hot förekommer dessvärre även här – så utsattes SVT:s nyhetsankare för flera uttalade mordhot efter att ha ställt kritiska frågor till SD:s partiledare Jimmie Åkesson i Aktuellt.
Den nya hotfulla miljön drabbar inte bara journalister och andra anställda i medierna personligen. Ytterst blir det demokratin som tar stryk när kritiska frågor inte kan ställas eller maktinnehav inte kan analyseras.
Öppenhet kring vad förtroendevalda har för sig är heller inget självändamål. Om politiker blir irriterade eller kanske till och med upprörda över att deras förehavanden offentliggörs har journalistiken faktiskt gjort sitt jobb. Men om de i sådana lägen väljer att inte tala med journalister för att undvika kritisk granskning byggs polariseringen på ytterligare, samtidigt som allmänheten blir berövad viktig insyn i hur makthavare och beslutsfattare resonerar.
Internet har kraftigt förändrat villkoren för press, radio och tv, samtidigt som de sociala medierna ger politiker, företagare och privatpersoner en fantastisk möjlighet att bygga en plattform helt oberoende av den traditionella nyhetsförmedlingen.
I sin kommentar till interpellationen om Staffanstorps kommunikationspolicy gör Christian Sonesson en poäng av att kommunen numera inte är lika beroende av massmedia för att kommunicera med medborgarna som förr. Genom sin egen Facebooksida har han ju själv också en öppen direktkanal till invånarna i kommunen.
Det är utmärkt och ingår i uppdraget som förtroendevald.
Liksom det ingår i mediernas att granska honom.
Gå till toppen