Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ola Tedin

opinionLedare

Ola Tedin
I EU kan Finlands sak bli vår.

Detta är en ledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

EU:s framskjutna toppmöte nu under torsdag och fredag får klara sig utan statsminister Stefan Löven (S), som lämnat förhinder. Högste svenske representant blir i stället Europaminister Hans Dahlgren (S). Men när det blir dags för toppmötets egentliga höjdpunkt – ögonblicket då stats- och regeringscheferna sätter sig ner i enskildhet för att komma överens – företräds Sverige av Finlands statsminister, Sanna Marin (S).

Annons

Annons

Det går säkert hur bra som helst. Marin tillhör samma partifamilj som Löfven och Finland och Sverige är hyfsat samspelta i EU-frågor. På dagordningen står industripolitik, digitaliseringen och EU:s relationer med Kina och Turkiet. Utöver det ska situationen i Belarus och förgiftningen av den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj dryftas.

Visserligen kan säkert också den åter ökande coronasmittan komma upp. Men även om Finland och Sverige inte valt samma väg under pandemin kan Löfven känna sig lugn. Virusbekämpning är trots allt fortfarande en nationell angelägenhet där EU inte har någon övergripande roll att spela.

Toppmötet inleds mot bakgrund av ett praktgräl mellan Ungern och EU-kommissionen, där premiärminister Viktor Orbán krävt kommissionären Vera Jourovás avgång sedan denna uttalat sig kritiskt om Ungerns rättsväsende. Bråket hänger samman med kommissionens kartläggning av rättssäkerheten i medlemsländerna, som offentliggjordes under onsdagen och som Jourová ansvarat för.

Annons

Mot bakgrund av den förgiftade stämningen mellan Ungern och kommissionen känns Löfvens tillit gentemot kollegan från grannlandet befriande. Där har Finland och Sverige också tagit efter Beneluxländerna, vars regeringschefer sedan lång tid av och till representerar varandra på toppmöten.

Tillit är en hårdvaluta i politiken och något som EU behöver mer av i en föränderlig värld.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy