Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mediers frågor kan bli utan svar trots ”goda relationer”

Relationen till media är i grunden god och företrädare för Staffanstorps kommun ska vara tillgängliga för journalister.
Det menade Christian Sonesson (M) när frågan debatterades i fullmäktige på onsdagen.
Men samtidigt anser han inte att kommunens policy gäller honom själv.
Christian Sonesson (M) är heltidsarvoderat kommunalråd i Staffanstorp. Han anser att kommunens anställda ska vara tillgängliga för media, men är osäker på i vilken omfattning han själv vill låta sig intervjuas i framtiden.Bild: Mats Amnell
I mars i år meddelade Staffanstorps kommunalråd Christian Sonesson på Facebook att han inte längre skulle ”ge intervjuer till media som låser artiklar och tar betalt för dem.” Alla borde få läsa gratis, menade han.
Han har också nekat intervjuer i Sydsvenskan eftersom han tycker att att tidningens journalistik är dålig.
Det har fått Torbjörn Lövendahl (S) att ta upp relationen mellan Staffanstorps kommun och medierna i en interpellation i kommunfullmäktige.
Där ställs fyra frågor till Sonesson: Står han bakom kommunens kommunikationspolicy? Anser han att relationerna med media är goda? Anser han, som det står i policyn, att medier fyller en viktig samhällsfunktion? Och, slutligen, ska medarbetare vara tillgängliga för journalister och villiga att svara på deras frågor?
Från talarstolen svarade Christian Sonesson ja på alla fyra.
– Att vara tillgänglig för journalister är en bra grundregel. Det är viktigt med öppenhet och transparens mot både massmedia och allmänhet och gentemot alla andra som kan tänkas ställa frågor, sade han.
”Det är viktigt med öppenhet och transparens mot både massmedia och allmänhet och gentemot alla andra som kan tänkas ställa frågor. Sedan är det upp till varje medarbetare att avgöra om den vill medverka i intervjuer eller inte”, sade Christian Sonesson (M) som läste högt ur sitt svar på interpellationen.Bild: Mats Amnell
Men av svaret framgår också att kommunens kommunikationspolicy – där tillgänglighet och villighet att svara på frågor förespråkas – bara gäller dess anställda. Inte politiker och partier.
Torbjörn Lövendahl menade att Sonessons ovilja att prata med journalister varit olycklig.
– Christian Sonesson är en heltidsarvoderad företrädare för kommunen. Det är ingen bra signal till medarbetarna om man säger något annat än att man ska vara välkomnande, sade Torbjörn Lövendahl i en intervju med Sydsvenskan inför debatten.
Petra Bergqvist (S) fyllde på från talarstolen:
– Det märkligt att Sonesson hellre kommunicerar med allmänheten via sociala medier där han själv ställer frågorna och sedan formulerar svaren. Det är ju mediernas uppgift att ställa de granskande frågorna, sade hon och fortsatte:
– Tidningarna behöver ta betalt för att ha resurser att granska politiken. Då framstår det som arrogant att inte vara tillgänglig för de journalister som lägger ned arbete på att öka transparensen och granska våra verksamheter.
Christian Sonesson menade att han visst medverkar i medier.
– Du känner inte till min vardag. Jag svarar på mediefrågor mycket oftare än jag skriver på Facebook.
Christian Sonesson har sedan i våras inte velat uttala sig i Sydsvenskan. Nyligen medverkade han dock i en intervju.
I en paus under fullmäktigesammanträdet sade han att han är osäker på hur det blir framöver. En huvudledare i Sydsvenskan i onsdagens tidning som tog upp Staffanstorps och hans egen relation till medier har fått Christian Sonesson att reagera.
– Ledaren var ett märkligt ställningstagande från tidningen. Sydsvenskan och andra medier har återkommande beskrivit mig och Staffanstorp på ett negativt sätt och ofta vinklat från vänster, säger han.
– Transparens och journalistisk granskning är grundbultar i demokratin. Är man högsta politiska företrädare i en kommun får man tåla kritiska frågor från journalister, säger Sydsvenskans chefredaktör Jonas Kanje.
Kommunfullmäktiges sammanträden är öppna för allmänheten och sänds även direkt via kommunens hemsida.Bild: Mats Amnell
Fakta

Ur Staffanstorps kommunikationspolicy

Kommunens kommunikationspolicy talar om hur man förväntas sköta kontakterna med allmänhet, medier och andra. Den är nu under omarbetning och ska ersättas med en ny policy.

Här är några punkter ur policyn:

• Alla medborgare har rätt till insyn i Staffanstorps kommuns verksamhet (med undantag för information som är sekretessbelagd). Vi ska underlätta för dem som söker information.

• Det ska vara enkelt att ta kontakt med oss som arbetar i kommunen och vi ska välkomna synpunkter, frågor och kritik från allmänheten.

• Offentlighetsprincipen innebär att alla har rätt till insyn i Staffanstorp kommuns verksamhet. Vår uppgift är att se till så att journalister har full insyn i våra verksamheter, med undantag för sådana som är sekretessbelagda

• Vi ska vara tillgängliga för journalister och villiga att svara på deras frågor.

• Vi säger som det är och ljuger inte.

• Massmedia fyller en mycket viktig samhällsfunktion som granskare av kommunens arbete. Vår relation med massmedia är därför en viktig del av vårt kommunikationsarbete.

Läs mer: Länk till Staffanstorps policy

Gå till toppen