Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Nu blir det bättre för äldre. Om besökarna tar ansvar.

Nu får äldre på boenden ta emot besök igen.Bild: Lars Brundin
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
För många är en lång väntan över. Nu hävs det nationella besöksförbudet på äldreboenden. Från och med torsdagen är det fritt fram att besöka närstående äldre på boenden och runt om i landet väntas en besökshelg utöver det vanliga.
Det är en angelägen förändring med tanke på hur stor betydelse det kan ha för folks välmående att få träffa nära och kära. Men Folkhälsomyndigheten är tydlig med att det även fortsatt handlar om en balansgång mellan att förhindra smittspridning bland de mest sårbara och att tillgodose de boendes sociala behov. Försiktighet krävs, även om situationen lyckligtvis är en helt annan än när restriktionerna infördes. Smittspridningen på äldreboenden i våras har pekats ut som en av de viktigaste förklaringarna till Sveriges höga dödstal i covid-19.
Man har helt andra förutsättningar nu, säger Folkhälsomyndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell, men betonar också att ett stort ansvar läggs på enskilda personer som måste tänka på att göra besöken så säkra som möjligt.
Även om den värsta smittspridningen förhoppningsvis är över i Sverige, så saknas inte oroande trender. I huvudstadsområdet fördubblades till exempel antalet påvisade coronafall under förra veckan jämfört med veckan innan. Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson tror att en delförklaring kan vara att många har slutat att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Är det så kan de efterlängtade besöken på äldreboenden få konsekvenser. I Skåne verkar smittspridningen visserligen inte vara så stor just nu, men utvecklingen i andra europeiska länder påminner om att trenden kan vända snabbt. I Danmark har covid-19 upptäckts på ett tiotal äldreboenden under den senaste veckan, samtidigt som det totala antalet bekräftade smittfall ligger på samma nivåer som i maj.
Nu gäller det för alla i Sverige att fortsätta hålla i, hålla ut och hålla avstånd – och då inte minst i samband med besök hos äldre.
Folkhälsomyndigheten framhåller att äldreboenden under det senaste halvåret har haft tid att ta fram nya rutiner och verktyg mot covid-19. Därtill ges rekommendationer med exempel på besöksrutiner som kan införas för att undvika trängsel och smittspridning. Men dessa ska anpassas utifrån varje äldreboendes förutsättningar och det finns inga formella möjligheter att begränsa besökarantalet.
Socialstyrelsen presenterade i måndags nya föreskrifter för hur det hävda besöksförbudet ska hanteras. Men dessa har knappt förändrats sedan remissförslaget, trots hård kritik från två tunga remissinstanser. Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, dömde ut föreskrifterna och efterlyste mer handfasta riktlinjer för besök. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, menade i sin tur att Socialstyrelsen borde fokusera på andra, icke-bindande rekommendationer och varnade för regelförvirring.
SKR har i fler sammanhang kritiserat bristen på styrning från central nivå. Till exempel har det kallats för svek att regeringen vägrat ändra reglerna för demenssjukas rätt att röra sig fritt på boenden med risk för att sprida smitta. Men regeringen hänvisade i det fallet till att äldre på boenden har samma lagstadgade rättigheter som de som bor i vilken annan bostad som helst.
Den principen måste - med undantag för extrema lägen - vara vägledande även då det gäller att ta emot besök.
Folkhälsomyndigheten kan fortfarande, i samråd med lokala smittskyddsläkare, avråda från besök på äldreboenden under en begränsad tid i områden där smittspridningen ökar. Men förhoppningen är att det inte ska behövas.
Äldre på boenden har under sin isolering gjort en stor uppoffring för att bromsa pandemin. Nu måste deras anhöriga ta sin del av ansvaret genom att tänka på smittskydd under sina besök.
Gå till toppen