Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Digitala släktforskare skapar gemenskap på nätet

Det blir ett fullmatat program när det är digital konferens för släktforskarna i helgen. Här är det inga problem med att hålla avstånd.

Det blir en fullmatat digital konferens i helgen med ett 30-tal föreläsare. Niklas Källner ger tips på hur man pratar med personer man inte känner. På nätet deltar bland andra även Christina Sagersten, Linda Kvist, Niklas Hertzman, Fredrik Mejster, Sanja Streuli och Thomas Fürth.Bild: Janerik Henriksson/TT, Britt-Mari Olsson, Roland Classon och privat
Det mesta sker digitalt – så är det även för släktforskarna. Därför tar nu några eldsjälar ett initiativ till släktforskarkonferens online den 2-4 oktober.
Konferensen, Finding family together live, har tre olika inriktningar: traditionell släktforskning, dna-släkforskning och workshops.
Det är Christina Sagersten, Sundsvall, som är huvudarrangör för denna digitala träff. Linda Kvist, Helsingborg, är en av medhjälparna.
– Vi är ett team som gör denna konferens via länk eftersom Släktforskardagarna fick ställas in i år. Allt är helt digitalt. Ledorden är inspiration och gemenskap. Det ska finnas något för alla, säger Linda Kvist.
Totalt blir det ett 30-tal föredrag under de tre dagarna.
– Vid invigningen under fredagen kommer Christina Sagersten att samtala med Niklas Källner, känd från bland annat tv-programmet Arvinge okänd. Han ska ge tips om hur man pratar med personer man inte känner och ge tips på hur man får folk att minnas, säger Linda Kvist.
Niklas Källner är känd från bland annat det populära tv-programmet Arvinge okänd.Bild: Janerik Henriksson/TT
En rad experter föreläser. Bland föredragshållarna märks Niklas Hertzman (Arkiv Digital), Thomas Fürth (hur man släktforskar utanför Norden) och Fredrik Mejster (hur han letade efter en okänd farfar). Sandra Englund berättar om hur hon en dag, via dna-test, upptäckte att hennes släkt har romska anor. Ingen hade talat om det. Nu kom sanningen fram.
– Vi sänder tre föredrag samtidigt. Man kan då välja vilket föredrag man vill se och höra på.
Även Sanja Streuli, Helsingborg, finns med. Hon deltar i den digitala konferensen med en workshop om hur man på ett bättre sätt kan berätta sin historia.
En världskändis inom dna-släktforskningen finns med bland dem som håller fördrag: Jonny Perl.
– Han bor i London och har skapat ett av det mest populära verktygen som finns för dna-släktforskare, Dna painter, säger Linda.
Själv kommer Linda Kvist att ha en workshop om hur man väljer rätt dna-test. Hon har även ett eget företag: dnacoachen.
Den digital konferensen stödjer släktforskarföreningar och Barncancerfonden.
– Det är ungefär som Släktforskardagarna. Och det händer mycket för den som deltar. Det finns två olika kategorier av biljetter, dels för 400 kronor och dels för 700 kronor. Om man väljer att stötta en förening som valt att bli partner i konferensen går 100 kronor till föreningen. 25 kronor från varje biljett går till Barncancerfonden.
– Det kommer att finnas utställning i form av digitala montrar och ett marknadstorg. För att besöka utställningen eller marknadstorget behöver man inte köpa biljett utan dessa är öppna för alla.
– Det kommer även att gå att se konferensen i repris på nätet om man köper den dyrare biljetten. Så det finns att göra hela hösten för den som släktforskar, säger Linda.
Christina Sagersten var först med att starta utbildningar online inom dna-släktforskning i Sverige. Hon har hjälpt tusentals personer med att komma vidare med sina dna-resultat och driver företaget Finding Family.
Släktforskardagarna i Skövde, som skulle hållits i augusti, fick ställas in på grund av coronapandemin. Nästa evenemang blir i Göteborg 2021. Skövde får arrangera Släktforskardagarna 2022.
Släktforskarkonferens online 2-4 oktober
Gå till toppen