Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Israel och Libanon mot gränssamtal

Israel och Libanon ligger formellt fortfarande i krig. Men motståndarna har bestämt sig för samtal under USA:s och FN:s överinsyn.

Libanons talman i parlamentet, Nabih Berri.Bild: Bilal Hussein/AP/TT
Samtalen mellan de två fiendeländerna ska handla om omtvistade land- och havsgränser. Beskedet på torsdagen kom från det libanesiska parlamentets talman Nabih Berri.
Bekräftelse kom både från Israel och USA, som är ombett att främja samtalen.
Israels energiminister Yuval Steinitz sade i ett uttalande att det handlar om ”direkta förhandlingar”, men en rådgivare till Libanons talman sade att det rör sig om indirekta förhandlingar:
– De kommer att sitta i samma rum, men det handlar inte om direkta konversationer, utan via FN:s representanter, sade rådgivare Ali Hamdan.
Enligt Libanons talman är dock ramverket för förhandlingarna satt.
– USA har tillfrågats av båda sidor, Israel och Libanon, om att ha en medlande och främjande roll för att kunna fastställa gränser till havs. . .
FN och dess fredsbevarande insats Unifil välkomnar beskedet.
Samtalen ska hållas i FN:s högkvarter i Naqoura, en gränsstad i södra Libanon.
Det amerikanska sändebudet David Schenker berättar att ett föreslaget datum är den 14 oktober, men att det inte är bekräftat.
Libanon och Israel är formellt sett fortfarande i krig. Ett försök, under amerikanskt överinseende, om att bryta dödläget genom ett fredsfördrag 1983 föll snabbt samman.
Gå till toppen