Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingen anstormning till äldreboendena

När besöksförbudet till äldreboenden upphörde under torsdagen skedde det med lugn. På Lunds äldreboenden hade personal förberett med information och handsprit.

– Några stycken besökare har varit här men det har inte varit någon anstormning. Vi är glada för att det varit lite smygstart så det gått smidigt, säger Sara Söderberg, enhetschef på Ribbingska.
Inte heller i Veberöd märktes någon anstormning.
– Vi har börjat få besökare som kommer och en del ringer och vill ha mer information. Vi har förberett för detta och öppnat våra dörrar. Där finns handsprit och informationsmaterial, säger Marie-Louise Mårtensson, enhetschef på Vevrehemmet i Veberöd.
Flera äldreboende har skickat information till anhöriga.
– Vi har skrivit i ett utskick till anhöriga att vi vill att man ska boka besök och det har flera gjort.
I utskicket står det att man helst ser är det inte är fler än två besökare åt gången så att trängsel kan undvikas.
– Vi ber också att de ringer innan de kommer så vi kan förbereda för att göra besöket så säkert som möjligt ur ett smittskyddsperspektiv, säger Marie-Louise Mårtensson.
Många av de äldre har längtat efter besök.
– Det är dubbelt, de är både oroliga och glada.
Också på Norrdala äldreboende är personalen väl förberedd. Besöken sker i de boendes lägenheter och för att undvika trängsel i korridorerna uppmanas anhöriga att använda ingång via trädgården, enligt Jona Vilborg Gudmundsdottir, enhetschef på Norrdala.
Gå till toppen