Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klasskamrater som firar och fyller 50 samma dag

Klockan på skolfasaden hänger där den alltid har hängt. Men sandlådorna fanns inte när Helena Wästfelt Swärd och Helen Sellman, f d Hougaard, träffades på Västra skolans skolgård 1977. Nu träffas de igen på samma plats inför deras 50-årsdag.

Helen Sellman och Helena Wästfelt Swärd träffades redan i första klass 1977.Bild: Carolina Svensson
Helen minns hur Helena precis tappat sina framtänder och hur en glugg syntes när hon log. Glada minnen kommer farandes tillbaka och de fyller i varandras minnesluckor.
Att de fyller år på samma dag kom de fram till när de lärde känna varandra de där första trevande veckorna i första klass. På väggen i klassrummet hängde dessutom alla barnens födelsedatum där Helen och Helena delade dag. Under skolgången fyllde skolan 100 år. Nu firar de båda vännerna själva 100 år tillsammans.
Gun, deras lärarinna, spelade orgel, de sjöng psalmer varje morgon och toaletterna var i ett hus på skolgården, där det nu är en liten bollplan.
– Det var läskigt att gå in där, berättar Helen.
– Ja, många höll sig istället, säger Helena.
Som barn tyckte de att Gun var gammal. När Helena berättar att hon räknat ut att deras lärarinna måste ha varit i 50-årsåldern då utbrister Helen i skratt.
Rasterna var fyllda med pjätt, kulspel och fotboll.
– Man var som en liten familj. Vi var bara 13 i klassen, alla lekte med alla, säger Helen.
– Ja, det var inga konstigheter, säger Helena.
Så här såg Helena och Helen ut vid skolstarten 1977.Bild: Privat
Vi sitter på skolgården där de en gång lekte. Helena pekar bort mot fönstren på den gula byggnaden.
– Där gick vi i första klass innan de renoverade. Sedan fick vi klassrum på andra våningen.
När skolan renoverades i början av 80-talet fick eleverna sin undervisning runt hörnet, i Malmö Högre Läroverk för flickors gamla lokaler.
Matsalen låg först i den röda byggnaden som sitter ihop med den gula byggnaden. Helena minns lokalen som hemsk och berättar hur hon i stället fick äta sin lunch i klassrummet.
När de kom tillbaka efter renoveringen var toalettbyggnaden borta och den gamla matsalen var en fritidsgård som Friluftsfrämjandet höll i.
– Det var gudomligt, jag minns hur man fick kramar och de var intresserade av vad vi ville göra, säger Helen.
Helena minns även hur de i sjätte klass fick gå ifrån undervisningen för att hjälpa till i köket då det bara fanns en mattant kvar efter att den andre gått i pension.
Klassen lämnade Västra skolan efter sexan och började högstadiet på Dammfriskolan. Från att ha varit en klass i varje årskurs var de plötsligt en sjundeklass av fem.
Helen fortsatte gymnasiet på Latinskolan och började sedan arbeta på bank. Helena gick gymnasiet på Södervärn och jobbade sedan inom LSS och senare inom Svenska kyrkan.
När klassen splittrades kom livet emellan och de hade ingen kontakt på många år. Tills för fyra år sedan när en annan klasskamrat letade upp dem på sociala medier.
– Vi har firat nio födelsedagar ihop. Även om det är min födelsedag så tänker jag alltid på dig, säger Helen och vänder sig till Helena.
Helena nickar instämmande.
Helena bor numera i Beddingestrand och har inte varit vid skolan på länge. Helen, som jobbar i området, tar ibland vägarna förbi.
– Det är många härliga minnen, hjärtat bultar lite extra när man går förbi, säger Helen.
Fakta

Helen och Helena

Helen Sellman, f d Hougaard

Aktuell: Fyller 50 år den 1/10.

Bor: Höllviken.

Familj: Gift med Fredrik, två döttrar, Amanda, 25 och Lykke, 23, från ett tidigare äktenskap, en bonusson, David 23 år och två katter.

Gör: Produktstöd inom pension och försäkring på Swedbank och Sparbankerna. Hobbyförfattare. Har skrivit två deckare där huvudrollsinnehavaren arbetar på Västra Skolan i "Svart dröm" och "Svart sinne".

Helena Wästfelt Swärd

Aktuell: Fyller 50 år 1/10.

Bor: Beddingestrand.

Familj: Sambo med Micke, 12-årig dotter från ett tidigare äktenskap, tre katter och en hund.

Gör: Kanslist inom Anderslövs församling.

Gå till toppen