Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Precis lika mycket som det behövs politik för klimatkrisen behövs en politik för allas vardag.”

Jag vill att människor ska rösta på ett miljöparti som lägger fram politik mot luftföroreningar, vardagskemikalier och stigande havsnivåer, och som med samma tydlighet visar hur varje unge ska få en framtid att längta till. Det skriver Märta Stenevi, språkrörskandidat för Miljöpartiet.

Det slår mig ofta hur solidaritet har kommit att bli ett utskällt ord, skriver Märta Stenevi.Bild: Lars Brundin
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
För åtta år sedan satt jag hemma med en ny bebis i famnen och läste nyheterna. Om hur klimatet förändras i en allt snabbare takt och om hur rasism och nationalism breder ut sig. Om barn som växer upp i fattigdom och om unga som helt saknar framtidstro.
Det var inte det samhälle som jag ville att mina barn skulle växa upp i. Där och då bestämde jag mig för att ta steget in i politiken. Att inte längre bara oroas och hoppas att någon annan ska vara beredd att ta de nödvändiga striderna, utan att själv vara med och göra det som krävs.
Om rubrikerna för åtta år sedan fick mig att fatta beslutet att gå in i politiken får rubrikerna nu mig att varje dag stanna kvar. Kämpa hårdare och göra ännu mer. Skogar brinner i klimatkrisens spår och arter dör ut på löpande band samtidigt som maktens män fritt driver på rasism, populism och kvinnohat.
Men det finns en rörelse som förespråkar raka motsatsen. En rörelse som vet att en annan värld är möjlig och som är beredd att varje gång ta striden för dem som saknar en egen röst. För klimatet, djuren och naturen. För världens alla människor och för kommande generationer. Den rörelsen är Miljöpartiet.
Grön politik är vägen in i framtiden och därför kandiderar jag till språkrör för Miljöpartiet. Orädda, starka och tydliga ska Miljöpartiets medlemmar skrika ut det alla måste ta till sig: Vi lever i en klimatkris som kräver att vi gör allt vi kan och lite till för att hejda klimatförändringarna. Men för att kunna göra det krävs ett tryggt samhälle.
I skuggan av klimatkrisen pågår vardagen. Barn föds, växer upp och går i skolan. Vuxna åldras och går i pension. En del blir sjuka och andra arbetslösa. Några behöver hjälp med en väg ut från droger och kriminalitet, andra med att varje månad få pengarna att räcka till familjens matinköp. Och precis lika mycket som det behövs politik för klimatkrisen behövs en politik för allas vardag. Hur verkligheten kan se ut när den är som svårast, och för dig och mig när vi behöver samhället som mest.
Jag är övertygad om att Miljöpartiet kan vara rösten för människors vardag, precis lika mycket som partiet är rösten för den brinnande klimatkrisen. Att vi miljöpartister på samma självklara sätt som vi pratar om kontinenter av plast i hav och polarisarna som smälter ska prata om barn som vräks och om föräldrar som från en dag till en annan står utan tak över huvudet.
Det miljöparti som jag vill att människor ska rösta på i nästa val är ett parti som med tyngd och tydlighet lägger fram politik mot luftföroreningar, vardagskemikalier och stigande havsnivåer, och som med samma tydlighet visar hur varje unge ska få en framtid att längta till. En framtid i ett tryggt samhälle där ingen behöver läsa rubriker om ett barn som skjuter ett annat barn. Att bygga ett sådant samhälle är inte lätt. Men att ge upp är ännu svårare.
Det slår mig ofta hur solidaritet har kommit att bli ett utskällt ord som sakta försvunnit från det politiska samtalet.
För oss gröna är solidaritet inte något vi säger, det är vad vi gör. När världen närmar sig en klimatkatastrof tar Miljöpartiet strid för varje utsläppsminskning. När människor som flyr från krig och förtryck reduceras till siffror är det vi som säger ifrån och när rasismen växer och förpestar vårt samhälle är det vi som protesterar. När konservativa partier tappar bort sig i ett spel med nationalistiska rörelser står vi stadigt kvar i solidariteten. Det är därför jag är miljöpartist. Och därför vill jag leda Miljöpartiet in i framtiden.
Idag är mitt yngsta barn åtta år. Precis som jag gjorde när hon var väldigt liten läser jag tidningen varje dag, men idag känner jag hopp. Miljöpartiet har visat mig vad vi tillsammans kan åstadkomma. Nu vill jag visa det för fler.
Märta Stenevi, språkrörskandidat för Miljöpartiet
Gå till toppen