Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rattfull åklagare döms – kraschade och skadade kollega

Den meriterade åklagaren satte sig bakom ratten efter en after work på arbetsplatsen – för att skjutsa hem en kollega. Det slutade med att han kraschade in i ett vägarbete, så att kollegan fick en fraktur. Nu straffas åklagaren – men får med största sannolikhet behålla jobbet.

Arkivbild från händelsen.Bild: Patrick Persson
Olyckan inträffade på kvällen den 4 september ifjol på Stockholmsvägen i höjd med Segerondellen, och orsakade stora köer.
Enligt flera vittnen körde den aktuella bilen i en hastighet på drygt 100 kilometer i timmen in i vägarbetsområdet – trots att maxhastigheten var 50.
En ledig polisman tog sig fram till den kraschade bilen. En man som blödde från pannan satt bakom ratten – intill fanns en kvinna som inte var vid fullt medvetande. I bilen doftade det alkohol.
Båda fördes med ambulans till sjukhus. Kvinnan med en fraktur på en kota i halsryggen.
Mannen hade 0,61 milligram alkohol i utandningsluften – vilket motsvarar 1,2 promille i blodet och överstiger gränsen för grovt rattfylleri.
Föraren visade sig vara åklagare, kvinnan jobbar på samma arbetsplats. De hade precis varit på en after work på arbetsplatsen i Malmö.
Åklagaren hade druckit sex-sju glas vin innan han satte sig bakom ratten för att skjutsa hem en kollega. Resan slutade med att han kraschade in i ett vägarbete.Bild: Polisens förundersökning
Mannen erkände i polisförhör att han druckit sex–sju glas rödvin under festen. Han beskriver sitt beslut att sätta sig bakom ratten som idiotiskt. Anledningen var att hans kollega skulle ta sig hem ”på ett ok sätt”.
Nu döms åklagaren för grovt rattfylleri och grovt vållande till kroppsskada. Tingsrätten menar att brottsligheten talar för att påföljden borde bli fängelse.
Mannen uppgav under rättegången att han tagit tag i sin alkoholproblematik, och har en rehabiliteringsplan med sin arbetsgivare för att inte återfalla i missbruk.
Eftersom alkoholkonsumtionen hänger ihop med brottet anser domstolen att skyddstillsyn med särskild föreskrift att genomgå behandling mot missbruk är det mest lämpliga straffet.
Åklagaren ska även betala 3 396 kronor till kollegan som skadades vid olyckan.
Mannens arbetsgivare ville att åklagaren skulle avskedas, eftersom det ställs särskilt höga krav på åklagares redbarhet och oförvitlighet.
Men statens ansvarsnämnd, som beslutar i disciplinfrågor beträffande statligt anställda, menar att han sannolikt kommer att få behålla jobbet.
Han jobbar tills vidare kvar med arbetsuppgifter som inte är operativa.
Gå till toppen