Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skolgårdarna krymper

Många skolor når inte upp till rekommendationen om hur stor skolgården ska vara. Arkivbild.Bild: Pedersen, Terje
Svenska skolgårdar blir mindre och mindre. Ytan minskade i hela 271 av landets 290 kommuner, rapporterar tidningen Läraren.
Klart minst skolgårdar finns i Stockholms stad, där varje i elev i snitt har 15 kvadratmeter skolgård. På flera stora skolor i Stockholm är ytan två kvadratmeter per elev. Störst är skolgårdarna i Storumans kommun, där varje elev i snitt har 148 kvadratmeter att röra sig på under rasterna.
Mellan 2014 och 2017 minskade skolgårdarnas yta i genomsnitt med 6,3 procent enligt Statistiska centralbyrån.
– Minskningen beror på en ökning av antalet elever. Befintliga skolor byggs ut, och då ofta på skolgården. Nya skolor byggs med ganska små gårdar, säger Ulrika Åkerlund, landskapsarkitekt på Boverket, till Läraren.
Boverket rekommenderar 30 kvadratmeter per elev, men det finns ingen gräns för hur liten en skolgård kan vara. Nästan 1 400 skolor når inte upp till rekommendationen.
Friskolor ingår inte i statistiken, eftersom SCB sekretessbelägger uppgifterna med hänvisning till att det är en affärshemlighet. Men det går att utläsa att de i snitt har 18 kvadratmeter mindre yta per elev än kommunala skolor.
Gå till toppen