Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ensammas mötesplats flyttas utomhus

Trivselhuset förblir stängt av coronaskäl. Men den öppna verksamheten för personer med psykiskt ohälsa återupptas istället utomhus och i andra lokaler.

”Det är bra att kommunen uppmärksammar att den här gruppen behöver stöd och hjälp. Sedan tycker jag att det är beklagligt att man inte kunnat hitta en lösning där själva trivselhuset kan öppnas”, säger diakonen Lena Hansen.Bild: Mats Amnell
Sydsvenskan har tidigare berättat om hur Trivselhuset i Lomma stängdes i våras för att minska risken för smittspridning. Trivselhuset hade fram till dess utgjort en träffpunkt för en grupp människor som annars ofta saknar umgänge och fasta rutiner i livet.
Läs också Våg av tomhet när de ensammas träffpunkt stängdes
När kommunen stängde vände sig många av de tidigare besökarna sig istället till Lomma församling i sin nöd.
– Det är sköra människor som haft Trivselhuset som sin fasta punkt i livet. Jag pratar med människor som säger att jag är den enda de pratat med på hela sommaren. De sitter hemma och har ingenting, berättade diakonen Lena Hansen i Sydsvenskan i mitten av september.
Nu har kommun omprövat sitt beslut. Trivselhuset förblir stängt eftersom utrymmena anses vara trånga och mindre lämpliga för att motverka smittspridning.
Istället flyttas verksamheten utomhus och till andra lokaler.
I ett besked till Lomma församling sägs att verksamheten ska starta så smått från den 8 oktober. Det blir då i form av promenadgrupper eller i små grupper på en till tre personer i andra lokaler, som exempelvis biblioteket. Individuella stödsamtal ska också att erbjudas.
– Det är bra att kommunen uppmärksammar att den här gruppen behöver stöd och hjälp. Sedan tycker jag att det är beklagligt att man inte kunnat hitta en lösning där själva trivselhuset kan öppnas, säger diakonen Lena Hansen som tidigare skrivit till kommunen i frågan.
Lena Hansen har sedan i våras fört statistik över hur många ensamma som kontaktat henne och kyrkan. Från mitten av april och fram till början av juli hörde åtta till nio personer av sig per vecka. Några veckor så många som ett femtontal.
– Nu i september har det varit ännu fler. De är ensamma och isolerade och väldigt oroade inför hösten när det blir mörkare och svårare att aktivera sig genom att gå ut.
Gå till toppen