Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lägst antal flyktingar från 2015 bor kvar i Staffanstorp

De fick bo på en kritiserad husvagnsparkering. Och kommunen kallades ”den i särklass sämsta kommunen” på att ta hand om kommunplacerade nyanlända. Fem år efter flyktingkrisen är Staffanstorp den skånska kommun där minst antal fortfarande bor kvar.

Christian Sonesson. Arkivbild.Bild: Sandra Henningsson
SVT Skåne har begärt ut siffror från Migrationsverket om vilka skånska kommuner som har lägst antal flyktingar från krisen 2015 kvarboende idag.
Längst ner på listan återfinns Staffanstorp och Vellinge. I båda kommunerna består 0,4 procent av den totala befolkningen av nyanlända som kom under 2015.
Och eftersom fler personer bor i Vellinge än i Staffanstorp är siffran som lägst i den sistnämnda kommunen: 91 flyktingar som kom under krisen bor nu kvar.
”Det är bra. Eftersom det är en grupp som är överrepresenterad vad gäller sociala kostnader och även gällande social oro”, skriver Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett mejl till Sydsvenskan.
Staffanstorps kommun har uppmärksammats för sin invandringspolitik. 2017 fick husvagnar agera boende åt flyktingar, då kommunen vägrade sätta upp modulbostäder med argumentet att det inte främjar integration.
”Det var ett kostnadseffektivt sätt. Det täckte även migranternas boendebehov”, skriver Sonesson.
Staffanstorps husvagnslösning finns fortfarande kvar.
”Ja den finns kvar, men används inte speciellt omfattande eftersom det oftast är kvotflyktingfamiljer som anvisas och inte lika många ensamma män som det varit tidigare”, skriver Sonesson.
Och innan husvagnsbostäderna var ett faktum kallade en volontär i Sydsvenskan Staffanstorp för den ”i särklass sämsta kommunen” på att ta emot kommunplacerade nyanlända.
I år ska Staffanstorp ta emot 44 flyktingar. Det är antalet som de har anvisats enligt bosättningslagen. Enligt SVT har Staffanstorp än så länge tagit emot 19 i år.
Sedan tidigare har Staffanstorp fått kritik – bland annat av Lunds kommunalråd Philip Sandberg – för att kommunen placerar flyktingar i andra kommuner, och då lägger över ansvaret för mottagandet av nyanlända.
”Om det inte finns tillgängliga bostäder i Staffanstorps kommun så placerar vi där det finns lediga bostäder, även om det är i andra kommuner. Vi har en skyldighet enligt Socialtjänstlagen att sörja för akut bostad. Om migranterna sedan rotar sig i någon annan kommun har jag ingen synpunkt på”, skriver Sonesson.
Gå till toppen