Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Nu ligger bollen hos Stefan Löfven. Inte hos Annie Lööf.

Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Klockan tickar på för arbetsmarknadens parter. Den deadline som passerades i förra veckan hade LO, PTK och Svenskt Näringsliv satt själva. Ingenting hindrar att de fortsätter förhandla om ny arbetsmarknadslagstiftning fram till slutet av månaden. Först då, när remisstiden gått ut, börjar det politiska arbetet med att förnya lagen om anställningsskydd, las. Om parterna enas dessförinnan blir det alltjämt de som får utforma den nya lagen.
Det vore det bästa alternativet, konstaterade centerledaren Annie Lööf i Ekots lördagsintervju. Men hon vägrade också – på goda grunder – att ta på sig något ansvar för tänkbara konsekvenser av att gå lagstiftningsvägen. Som en regeringskris.
Fack och arbetsgivare har i omgångar samtalat om frågan i över ett decennium och tidsplanen har varit glasklar sedan januariöverenskommelsen slöts. Dessutom uppger parterna nu att det inte främst är tid, utan samsyn som saknas, underströk Lööf. För dagen lutar det därför åt att utredningsförslaget blir lagstiftning.
Socialdemokraterna har underkänt utredarens slutsatser, men centerledaren värjde sig i radion mot bilden av att det skulle finnas utrymme för ytterligare förhandlingar. Små förändringar och korrigeringar – utifrån remissinstansernas synpunkter – kan naturligtvis vara nödvändiga för att få till en god lag. Men i sakfrågan är sista ordet redan sagt.
I förlängningen kan Centerpartiets ståndpunkt få regeringsbyggets grundvalar att skaka. Om S vägrar att gå vidare med utredningsförslagen kan det till exempel bli slutet på januariöverenskommelsen. Och om förslagen ger upphov till ett lagstiftningsförslag hotar Vänsterpartiet med en misstroendeförklaring.
Regeringskris, alltså. Men just det kan inte Centerpartiet klandras för. Bollen ligger hos statsminister Stefan Löfven (S): januariavtalet är resultatet av politiska förhandlingar – inte början på dem.
"Det har ju Stefan Löfven och jag skakat hand på, det är ju därför han är statsminister", konstaterade Lööf i Ekot.
Frågan är naturligtvis svår för S, men partiet visste vad det kostade att regera och kom uppenbarligen fram till att en del liberal politik var ett rimligt pris. Det framstår också som en efterhandskonstruktion när Löfven nu hävdar att utredningsförslagen inte lever upp till januariöverenskommelsens formulering om "grundläggande balans mellan arbetsmarknadens parter". S var involverat i såväl valet av utredare som utformningen av utredningsdirektiv.
Det är uppenbart att arbetsrätten behöver bli bättre anpassad till dagens arbetsmarknad. Samtidigt finns naturligtvis all anledning att försöka bevara arbetsmarknadsmodellen där de stora frågorna avgörs i fria förhandlingar mellan fack och arbetsgivare. Det är en ordning som har gett balanserad lönebildning och få konflikter. Också Annie Lööf vill - trots sin pådrivande roll för lasutredningen – helst se en partsuppgörelse. Men om LO, PTK och Svenskt Näringsliv inte enas ens under högt politiskt tryck, så hade de knappast heller enats utan något sådant. Då måste regeringen driva frågan vidare.
"Kan man lita på Socialdemokraterna när man sluter avtal?" frågade Lööf retoriskt i radion.
Där fick hon också frågan om hon litar på moderatledaren Ulf Kristerssons försäkran om att han just då det gäller lasfrågan inte vill medverka till att fälla regeringen tillsammans med Vänsterpartiet. Hon svarade, helt riktigt, att Kristersson får en del att förklara för väljarna om han röstar emot regeringen om ett förslag som han egentligen tycker är bra.
"Jag är inte det stora samvetet för alla partiers olika politiska strategier", sade centerledaren.
Så sant. Den politiska hanteringen av arbetsmarknadslagstiftningen väcker många frågor om trovärdighet. Men inte om Annie Lööfs.
Gå till toppen