Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Studier i Tyskland ledde till solodebut

För ett år sedan packade Thilda Unnerstam väskorna och flyttade till Hannover i Tyskland för att gå en musikutbildning. Men redan innan kursen var klar hade hon hittat producent och hade en ep på gång. Snart släpps solodebuten.

Thilda Unnerstam är uppvuxen i Bjärred och tog 2019 studenten på Spyken. Nyligen var hon en av sju som nominerades till Lomma kommuns kulturstipendium.Bild: Agnes Nebrelius
2019 tog Thilda Unnerstam studenten från Spykens estetiska program med spetsnriktning på musik. Tillsammans med kompisen Fabian Aspelin bildade hon duon TXF. Musiken var elektroniskt orienterad och mixad med Thildas sång och Fabians stämsång.
Efter ett år i Tyskland satsar nu Thilda på ett soloprojekt där syntharna bytts ut mot analoga instrument, och där hon själv skapat all text och musik.
– Jag har bytt spår, allt har sin tid, säger hon och beskriver de nya låtarna som mer ”nakna” och med texter som ofta speglar hennes eget identitetsskapande.
– Jag sätter mig ofta i en position där jag ifrågasätter mig själv och hur jag agerar i förhållande till andra. Den som lyssnar får följa med på en typ av resa. Det är verkligen texter som betyder något för mig, och därför är det coolt när jag ser andra, utomstående och dem som jag spelar med, bli berörd av det jag har gjort.
Det är bara drygt ett år sedan som hon bestämde sig för att gå en utbildning i tyska Hannover. Musikproduktion med soul- och jazzinriktning stod på schemat.
– Jag kunde inte ett ord tyska, men som tur är har kursen internationell inriktning, så det var engelska som gällde, berättar hon.
Med flytten till Tyskland kom inspiration till ny musik. En av hennes lärare satte henne i kontakt med en producent och hon började bygga ett team för att kunna förverkliga ett soloprojekt.
Arbetet blev så intensivt att Thilda på vårterminen valde att hoppa av utbildningen för att satsa på den nya ep:n.
– Plattan kommer att pressas i Tyskland, och vi kommer först att lansera den där, men även i Sverige. Tanken från början var att försöka göra en turné i Tyskland, men nu med coronarestriktionerna så är det inte säkert att det blir så.
Thilda Unnerstam är uppvuxen i Bjärred, men bor nu i lägenhet i Lund. Här är hon timanställd i en butik där hon arbetar intensivt i perioder för att kunna åka till Tyskland för att spela in musik.
– Jag typ bor på bussarna mellan Hannover och Lund, säger hon med ett skratt.
Att flytta till Hannover på heltid är inte aktuellt just nu, även om hon älskar staden som hon beskriver som otroligt vacker och med ett stort utbud av livescener.
– Just nu trivs jag med dubbellivet, förklarar hon.
Thilda Unnerstams ep kommer senare i höst att finnas. Releasedatum är inte klart ännu.
Gå till toppen