Annons

Annons

Annons

Annons

Kultur

Böcker
Suad Ali fångar det somaliska systerskapet förträffligt

Den somaliska kvinnan och hennes erfarenheter är den röda tråden i ”Dina händer var fulla av liv”, skriver Shora Esmailian.

Text: 

Det här är en recension.Analys och värderingar är skribentens egna.

Suad Ali är född 1990 i Somalia. Hon är statsvetare och har arbetat med migrationsfrågor på FN:s flyktingorgan UNHCR, Utrikesdepartementet och Migrationsverket.

Bild: Kajsa Göransson

Annons

Det finns en betydelsefull dialog i ”Dina händer var fulla av liv”. Två kvinnor har precis knackat på hos huvudpersonen Nora, som liksom de är somalier, i Sandviken. De står i dörröppningen med grytor i händerna och vill välkomna Nora och hennes dotter Sagal till grannskapet. Det är tidigt nittiotal, inbördeskriget rasar i Somalia och längtan hem är stark. ”En vacker dag kommer vi alla att återvända. Somalia är rikt. Vi har havet, kulturen, kunskapen. Det är männen som är huvudvärk. De äter upp mitt huvud”, konstaterar den ena kvinnan och fortsätter: ”Det är männen som måste komma överens. Bara då kan helvetet som fortfarande brinner i Somalia få ett slut”. Hennes väninna fördjupar analysen: ”Och det är Somalias kvinnor som bär krigets bördor”.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs Sydsvenskan för 8 kr/vecka i 8 veckor – därefter tillsvidare 129 kr/månad. Ingen bindningstid.

Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på sydsvenskan.se och i vår nyhetsapp.
  • Stjärnklubben med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan