Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

VMA utfärdades – efter brand i hybridbil i Svedala

Det började brinna i en hybridbil på en parkeringsplats i Svedala under måndagskvällen – och en varning till allmänheten (VMA) skickades ut. Branden tros ha varit anlagd.

Hybridbilen är den som står till höger. Branden verkar ha startat i en intilliggande bil som förstördes helt.Bild: Patrick Persson
– Batterierna gör att temperaturen är hög, det gör att det är svårt att släcka, sa Mats Nilsson, inre befäl vid räddningstjänsten.
Vid klockan 22 räknade han med att räddningstjänsten skulle vara kvar åtminstone till midnatt.
– Branden är i princip släckt, men däremot så sänks inte temperaturen på det önskvärda sättet, sa Mats Nilsson.
Strax innan klockan 23 meddelade Sveriges radio att faran var över för allmänheten.
Bilen stod på Almgatan. Enligt uppgift från Sydsvenskans fotograf på platsen började branden i en bil som stod parkerad intill hybridbilen. Den bilen förstördes helt i branden, medan hybridbilen inte fick lika omfattande, i vart fall synliga, skador.
Hybridbilar, och elbilar, innehåller litiumbatterier. I samband med att de brinner kan gasen vätefluorid frigöras – vilket är en potentiellt farlig gas.
Räddningstjänstens Mats Nilsson konstaterade att ”all rök är ohälsosam” – men att branden pågick så länge bidrog till att ett VMA-larm utfärdades.
– Tiden är en stor faktor. En normal bilbrand släcks efter 10-15 minuter, här håller vi på en 3-4 timmar kanske, sa Mats Nilsson
Boende uppmanades gå inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilation.
Även polisen var på plats. De hjälpte räddningstjänsten med att spärra av på platsen.
Branden tros vara anlagd.
– Man har upprättat en anmälan om grov skadegörelse, säger Pär Hallin Kvalvik, inre befäl vid polisens i Ystad.
Bild: Patrick Persson
Gå till toppen