Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vellinge sticker ut i kommunjämförelse – bara privat hemtjänst

Vellinge är en av tre kommuner i hela Sverige där all hemtjänst för äldre sker i privat regi. Det visar en sammanställning som Nyhetsbyrån Siren har gjort.

Bild: Nyhetsbyrån Siren
I Skåne är Vellinge den enda kommunen där all hemtjänst för äldre är privatiserad. I 11 av de 26 skånska kommuner som Socialstyrelsen har data från är hemtjänsten helt kommunal.
I hela Sverige drivs drygt tre fjärdedelar av hemtjänsten kommunalt. Undersökningen gjordes den 1 oktober 2019 och underlaget visar bland annat antal hemtjänsttimmar för personer över 65 år och hur stor andel av dem som skett i privat respektive kommunal regi. Faktaunderlaget kommer från Socialstyrelsen.
Bland de skånska kommunerna finns stora skillnader i hur hemtjänsten organiseras. I borgerligt styrda Lomma kommun återtogs hemtjänsten i kommunal regi förra våren. Nu pågår processen att även återkommunalisera äldreboendena i kommunen. Detta efter att det under många år funnits brister och klagomål på kvalitén i både äldreomsorgen och hemtjänsten.
Och i Svedala kommun, som styrs av en borgerlig femklöver, sköter kommunen all hemtjänst. Även äldreboendena sköts av kommunen, men här är en förändring på väg. Privata aktörer tillåts nu inom äldreomsorgen och politiken har gett klartecken till en privat byggherre att börja bygga privata äldreboenden.
Läs också Efter kritiken: Lomma kommun tar över sina äldreboenden i egen regi
Läs också Privat äldreboende rycker närmare i Svedala
Fakta

Hemtjänst för äldre i kommunal och privat drift

Skånska kommuner som har bara kommunalt skött hemtjänst:

Bromölla, Båstad, Eslöv, Hässleholm, Malmö, Osby, Skurup, Svedala, Trelleborg, Ystad och Örkelljunga.

Näst efter Vellinge, där all äldreomsorg är privat, kommer Tomelilla kommun där närmre 50 procent av hemtjänsten är privat.

På nationell nivå så får Vellinge sällskap av Sollentuna och Täby i Stockholms län. I dessa kommuner sköts 100 procent av alla hemtjänsttimmar av privata aktörer.

Gå till toppen