Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Håll avstånd, håll i och håll ut. Ännu mera nu än nyss.

Johan Carlson är tydlig: det är långt ifrån över än.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Coronasmittan fortsätter att öka i Skåne, precis som på många andra håll i Sverige. Regiondirektör Alf Jönsson menar att ökningen inte enbart kan förklaras med att fler testar sig.
I söndagens Agenda i SVT sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att åtgärderna för att minska smittan kommer att finnas kvar åtminstone ett år till. Enligt Anders Tegnell innebär det i praktiken att många kommer att behöva jobba hemma även under våren. Stora sammankomster och trängsel ska fortsatt undvikas, och julen bör firas utan att bjuda in stora tjocka släkten.
En förklaring till ökningen är att allt fler, efter månader av isolering och restriktioner, har börjat slappna av och tumma på säkerheten. Slarva med handtvätt och handsprit, inte hålla avstånd.
Under sommaren fick Länsstyrelsen i Skåne i uppdrag att undersöka hur coronarestriktionerna efterlevdes i Sverige. I rapporten som publicerades i juli framkom det att flera kommuner identifierat ”allvarliga brister”. Den ”trötthet” som många svenskar vittnade om i somras lär inte vara mindre nu i oktober. I Skåne, precis som på många andra håll, ökar smittan mest bland unga. Tegnell pekar särskilt ut studentfester, privata tillställningar och idrottsträningar som riskmoment.
Men att människor sänkt garden är förmodligen inte hela sanningen bakom ökningen av coronafall. Många experter förutspådde tidigt att smittspridningen skulle minska under sommaren. Antingen på grund av att viruset var känsligt för värme, eller för att människor i regel umgicks mer utomhus.
Med kylan och mörkret har middagarna, mötena och festerna bara flyttat inomhus igen. Många har behövt återvända till sina arbetsplatser, och barn och ungdomar har gått tillbaka till skolan. Studier visar att inomhus, i begränsade utrymmen med stillastående luft, är risken för att smitta och smittas som allra störst. I juli gick 239 forskare samman för att uppmärksamma världen på möjligheten att covid-19 kan smitta inte bara via överföringen av droppar, utan också via luften vi andas. Sedan dess har både WHO och CDC, den amerikanska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, bekräftat att viruset är luftburet och att det troligen kan hänga kvar i luften i flera minuter i rum med dålig ventilation.
Utifrån den här kunskapen är det positivt att Folkhälsomyndigheten nu sent omsider har utökat sina rekommendationer för människor som delar hushåll med någon som smittats av corona. Från och med den 1 oktober uppmanas de som bor tillsammans med någon som insjuknat i covid-19 inte bara att hålla armslångt avstånd till den sjuke, utan att också själva stanna hemma i en vecka. De som kan jobba eller studera hemifrån bör göra det. Övriga kommer att ha rätt till en smittbärarpeng.
Efter månader av motstridig information från Folkhälsomyndigheten och regionerna är det klara beskedet efterlängtat.
Trots det visar en granskning av Sveriges Radio under onsdagen att bara hälften av landets regioner hittills har tagit till sig de nya förhållningsreglerna. Vissa säger att de hoppas kunna vara igång inom några veckor. Andra, som Region Skåne, har inget startdatum alls; information behöver först gå ut till invånare och vårdpersonal. På vissa håll krävs det en utökad provtagning och smittspårning. Och så tillkommer förstås en del praktiska frågor kring smittbärarpengen.
Det är förståeligt att det kan ta lite tid att komma i ordning. Men vi befinner oss samtidigt i en kritisk period, då smittspridningen ökar oroväckande snabbt på flera håll i Sverige. Ju mer allmän smittspridning det finns i samhället desto större är risken att viruset följer med in på assistans- och äldreboendena. Vad det innebär är redan väl känt.
Politiker och tjänstemän måste nu göra allt i sin makt för att inte låta den mänskliga tragedin från i våras återupprepas.
Gå till toppen