Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kent Leijon Jönsson: Los Angeles är Malmölöftets framtid

Inte bara Malmö Redhawks tycker att Helge Grans är ett stort löfte. Det gör även NHL-klubbarna. Den 18-årige backen valdes i den andra rundan av Los Angeles Kings.
Helge Grans flyttade ned från Ljungby under spelåret 2017-18. Säsongen därpå gjorde Trojaprodukten SHL-debut för Redhawks.
I den av coronakrisen försenade NHL-draften tingades Helge Grans som nummer 35.
Malmö Redhawks Helge Grans.Bild: MAXIM THORÉ
Absolut inte varje år en Redhawksspelare går så högt.
Helge Grans kan dela den upplevelsen med två av sina tränare: Jesper Mattsson och Andreas Lilja.
Jesper Mattsson valdes 1993 i den första rundan som nummer 18. Redhawks assisterande tränare hade en fin spelarkarriär. Topparna var det avgörande målet i VM-finalen 2006 och fyra SM-guld, men det blev aldrig något spel i NHL med Calgary Flames.
Efter drygt 170 AHL-matcher vände han hem till Sverige igen 1997.
Andreas Lilja är årskamrat (född 1975) med Mattsson. Backen draftades som överårig av Los Angeles Kings år 2000, som nummer 54 i den andra rundan.
Det går att ta sig till Nordamerika lite senare i karriären, det bevisade Andreas Lilja.
Totalt blev det tolv säsonger och en Stanley Cup-vinst med Detroit Red Wings som kronan på verket.
André Burakovsky hade avslutat en allsvensk säsong med Redhawks och var på väg över för att spela i juniorligan med Erie Otters, när han tingades av Washington Capitals som nummer 23 i den första rundan 2013.
25-åringen har redan vunnit en Stanley Cup med Washington och mycket talar för att forwarden förlänger med Colorado Avalanche.
Carl Söderberg togs 2005 i den andra rundan som nummer 49. ”Big Carl” åkte över 2013 och spelade med Boston Bruins. 552 grundseriematcher senare är 34-åringen kvar i NHL. Kontraktet med Arizona Coyotes går ut, men Söderberg har en solid status i ligan och lär spela i NHL ytterligare ett par år. Antingen med Arizona eller en annan klubb.
Gustav Nyquist? Han draftades faktiskt först i den fjärde rundan av Detroit Red Wings 2008. Som spelare nummer 121.
Men det går alldeles utmärkt ändå. Tio NHL-säsonger på cv:et och kontrakt med Columbus Blue Jackets till 2023.
Frans Nielsen har avverkat femton NHL-säsonger. Den danske centern draftades av New York Islanders i den tredje rundan 2002, som nummer 87.
Det finns högt rankade Malmökillar som varit i klubbar utanför 040-området vid drafttillfället.
Rasmus Andersson spelade för Barrie Colts i juniorligan OHL när han draftades av Calgary Flames som nummer 53 i den andra rundan 2015. Backen har etablerat sig väl i ligan.
Magnus Pääjärvi sticker ut. Han valdes som nummer 10 av Edmonton Oilers 2009. 29-åringen tillbringade nio år i NHL med blandad framgång. Numera gör den unge veteranen hyfsad succé i KHL. I skrivande stund har han gjort sju (2+5) poäng på sju matcher för Lokomotiv Jaroslavl.
En lista som främst handlar om Malmöspelare som NHL-tingats i de två första rundorna, borde kanske innehålla Marcus Johansson? Kanske. Landskronakillen spelade för Färjestad när han draftades av Washington Capitals som nummer 24 i den första rundan 2009. Tre år efter han hade lämnat Redhawks J18-lag. Marcus Johansson ska snart påbörja sin tolfte NHL-säsong. Det blir en ny klubb för honom: Minnesota Wild.
Att Helge Grans valdes tidigt i draften gör rutten till NHL något enklare. Det är så systemet fungerar. Ju högre en spelare är draftad desto fler chanser.
Men du behöver inte ens vara draftad för att spela i NHL.
Om man inte blir tingad som junior går det att signera NHL-kontrakt senare.
Vi har två färska exempel på detta.
Den förre Redhawksbacken Carl-Johan Lerby skrev på som 21-åring för Calgary Flames 2019. Efter varit utlånad en säsong till Redhawks ska han nu kämpa om en NHL-tröja.
Fredrik Händemark, som alltjämt är Redhawks förstecenter i väntan på att NHL ska dra igång, skrev i våras på för San Jose Sharks – som 26-åring.
Och du kan bli draftad långt ned i bottenslammet och ändå få en lysande NHL-karriär.
Kim Johnsson valdes absolut sist av New York Rangers 1994, som nummer 286 i den elfte rundan.
En kantboll som blev fullträff.
Den förre Malmöbacken hade två säsonger med över 40 poäng och fick ihop mer än 700 grundseriematcher.
Ingen vet om Helge Grans ens kommer att spela i NHL.
Men han har i alla fall byggt en språngbräda som kan ge en skjuts in i ligan.
Gå till toppen