Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: De slog Trump. Båda två.

Kamala Harris och Mike Pence – två debattvinnare.Bild: Morry Gash
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Ett hjärtslag från Ovala rummet, visst, men vicepresidenter i USA når inte ofta rubrikerna och det är inte dem valet handlar om. I vanliga fall. Detta udda år 2020 satt ändå miljoner människor och tittade på den enda valdebatten mellan vicepresidentkandidaterna Mike Pence och Kamala Harris.
Dels för att det där hjärtslaget är mer aktuellt när de som ställer upp för själva ämbetet är den äldsta president som söker omval och den äldsta kandidaten någonsin, dels för att demokratin behövde detta.
Mötet mellan Donald Trump och Joe Biden förra veckan var ju en ren fars. Onsdagsnattens debatt i Salt Lake City, däremot, handlade om Kina och klimatet, ekonomi och corona – där Pence gjorde Trumps usla pandemihantering till en frihetsfråga för det amerikanska folket.
Upplägget var nio frågor med tid för kandidaterna att i två minuter svara, oavbrutna, och sedan debatt. Men det krävdes en ängels tålamod av moderatorn Susan Page när Mike Pence konstant struntade i hennes "thank you" och stundtals inte ens börjat svara på den ställda frågan innan tiden var ute.
Kamala Harris hade laddat med fakta, tog tillfället i akt att presentera sig för den breda publiken och gick genom rutan när hon talade varmt om "Joe".
Till slut kom det till den brännande frågan om att respektera ett valresultat som går det egna laget emot. Den borde inte ens behöva ställas i en demokrati, men president Trump har vägrat ge garantier för ett fredligt maktöverlämnande om han förlorar: "Vi får se vad som händer."
Pence svarade inte heller, utan påstod istället att Demokraterna fram till nu har försökt kullkasta resultatet i förra valet. En osanning, som möjligen kan läsas som Muellerutredningen.
Detta är olycksbådande i ett polariserat land med flera våldsamma sammandrabbningar på senare tid. Det borde vara enkelt att bara svara ja.
Gå till toppen