Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gymnastisk eldsjäl nominerad till fin utmärkelse

Grundaren av Svedala GIF och Hassegympan, Hans Hardenstedt, nomineras till den högsta utmärkelsen som delas ut inom svensk idrott – Riksidrottsförbundets förtjänsttecken.

Hasse Hardenstedt leder gymnastikpass fem dagar i veckan. Många av dem för små barn: – Det är lycka, säger han när han ska beskriva barngymnastiken.Bild: Maria Sehlin
Hasse Hardenstedt, som gett namn åt den populära Hasse-gympan för små barn i Svedala, är en av fyra personer som nomineras till utmärkelsen av Svenska Gymnastikförbundet.
– Det finns ju de bland de nominerade som suttit i olympiska kommittéer, men jag har jobbat på golvet och haft gymnastik med 400 barn i veckan. Det har jag gjort i hela mitt liv och det tänker jag fortsätta med.
Han har hållit i jympapass i mer än 60 års tid med ungefär 25 000 barn. Ibland dyker det numera upp barn som berättar att deras mormor också gick på Hasse-jympan:
– Då får man minsann veta hur gammal man är!
En förändring han sett de senaste tio åren är att många fler fäder går på jympa med sina barn.
– Tidigare var det många mammor med sina barn och kanske två pappor. Nu är det nästan fler pappor med på jympan. Det är en jättefin trend – att papporna också är med.
Barnen får till exempel använda redskap, lära sig hjula, stå på händer och hoppa på luftkudde. På jympan med de yngsta barnen är föräldrarna med.
– Min tanke är att barnen tillsammans med sina föräldrar ska ha jätteskoj. Föräldrarna ska också jobba, de hoppar också på luftkudde. Det är full spruta överallt!
Hasse Hardenstedt grundade Bara GIF 1966 och Svedala GIF år 1973. Svedala GIF har sedan engagerat hela hans familj: Två döttrar och ett barnbarn är jympaledare, till exempel.
– Vi har kul allihopa där, vi delar samma intresse.
I dag är han 78 år. Hans egen träning består av gym och hemmaträning, bland annat armhävningar och 150 situps var morgon. Han gick på sin första gymnastikträning när han var nio år och blev då fast – han minns fortfarande sin tränare, som han beskriver som en riktigt bra förebild: Rättvis, samt rök- och spritfri.
– Jag har försökt leva upp till det där. Vi måste försöka vara förebilder vi vuxna, det är jätteviktigt, säger han.
Tror du att gympan hjälper unga att få mer ordning på livet?
– Ja, det är jag helt övertygad om. För i vår förening så kan man vara minihjälpledare, hjälpledare och så vidare. De unga får gå kurser och de lär sig att ta ansvar. Jag är säker på att det hjälper dem.
Av de runt 25 000 barn som tränat gymnastik hos honom känner han bara till fem sex stycken som han vet hamnat snett i livet. Någon har hört av sig till honom efter avtjänat fängelsestraff, till exempel.
– Tyvärr har jag inte kunnat hjälpa dem tillräckligt, säger han och konstaterar att det finns många aspekter som spelar in i om en ung person hamnar i problem.
För ett år sedan fick Hasse Hardenstedt Lingmedaljen av Svenska gymnastikförbundet. Då blev han väldigt överraskad och kallade det hela för "finare än Nobelpriset".
– Ja, jag tyckte det var jättestort med medaljen, men detta är ännu större, nu är det Riksidrottsförbundet som bestämmer vem som ska få det, säger han och konstaterar att det var en chock att få höra om nomineringen.
De andra tre nominerade till Riksidrottsförbundets Förtjänsttecken är Malin Eggertz Forsmark, Eva Sundmalm och Per Sjöstrand.
Utmärkelsen delas ut i slutet av maj nästa år vid Riksidrottsmötet i Uppsala. Hasse Hardenstedt konstaterar att det är tur att ceremonin hålls i maj, när gymnastikterminen är slut.
– Annars hade jag inte åkt. Jag är mycket sällan borta från gympan.
Fakta

Riksidrottsförbundets Förtjänsttecken

Förtjänsttecknet är den högsta utmärkelse som delas ut inom svensk idrott. Det instiftades år 1910 och fanns från början i både guld och silver men sedan 1911 har det endast funnits i guld. Mottagare föreslås av specialidrottsförbund (SF) eller RF-SISU distrikt och utses av riksidrottsstyrelsen. 100 personer tilldelas förtjänsttecknet som utdelas vartannat år i samband med Riksidrottsmötet, närmast 28-30 maj 2021 i Uppsala.

Källa: Riksidrottsförbundet.

Gå till toppen