Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Stoppa brotten, inte branschen.

Ardalan Shekarabi.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Systemet för assistansersättning läcker som ett såll – till den organiserade brottsligheten.
Den omskakande, om än inte oväntade, bilden ger en rapport som Nationellt underrättelsecentrum presenterade nyligen. Miljardbelopp beräknas årligen gå till kriminella istället för till brukares personliga behov. Och brottsuppläggen underlättas av brister i det nuvarande systemet.
Uppenbart krävs här politiska åtgärder, men det gäller naturligtvis också att det är rätt saker som görs. När socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) uttalade sig i Ekot i veckan lät det som om regeringen ser mer ideologiskt än pragmatiskt på problemet. Visst medgav han att det funnits en naivitet, men han skyllde detta på marknadsliberala lösningar inom välfärdssystemet.
"Det är svårt när det finns ett hårt motstånd och det finns en övertro på marknadslösningar, det krävs att partier tänker om", resonerade Shekarabi.
Men hur gärna han än vill skjuta ansvaret ifrån sig och återuppta debatten om vinster i välfärdssektorn, så är det inte mångfalden av aktörer i sig som har skapat problem.
"Marknaden är en utmärkt tjänare, men en usel herre", brukade tidigare statsminister Göran Persson (S) konstatera.
När avarter breder ut sig inom en sektor är det inte marknadskrafterna som har brustit, utan styrningen av dem.
Nationellt underrättelsecentrum, som drivs i samarbete mellan olika myndigheter, beskriver en svåråtkomlig och utredningskrävande brottslighet som ibland rent av har kopplingar till våldsbejakande extremism. Det handlar om alltifrån fusk med arbetstillstånd till illegal migration, exploatering av arbetskraft och cynisk import av brukare som om de vore handelsvaror för ekonomisk vinning.
"Med starkt servicefokus och bristfälliga åtgärder och kontroller riskerar myndigheterna att bli möjliggörare för den organiserade brottsligheten", konstaterar rapporten. Den pekar även på behovet av att se över rådande lagar och regler. Det är till exempel inte tydligt kriminaliserat att skaffa arbetstillstånd på felaktig grund och det kan behövas en utvidgning av begreppet människosmuggling. Därtill behövs utökad samverkan mellan berörda myndigheter som idag av sekretesskäl saknar tillgång till varandras information.
"Brottsligheten försvann aldrig, den bytte fokus från krogen till välfärden", säger Boel Godner till Svenska Dagbladet. Hon är kommunstyrelseordförande i Södertälje, känt för problem med organiserad kriminalitet, men också för att ha vänt utvecklingen på många punkter genom enträget politiskt arbete.
Nu måste det tas krafttag även på det nationella planet och då inte minst för att komma åt de brottsliga uppläggen med assistansersättning. Ju mer pengar som hamnar i fel fickor, desto mindre finns för dem som behöver personlig assistans. Men med tanke på Ardalan Shekarabis uttalanden måste det understrykas att det ska handla om åtgärder som slår rätt och inte brett.
Det är fusket som ska stoppas – inte den stora majoriteten av företag i branschen som bedriver god verksamhet.
Gå till toppen