Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Styvis, Murder och Ålahue – skyltarna som inte håller måttet

Nej, någon bil som kör runt med nummerplåten ”Styvis” kommer inte att rulla i Kävlinge. Detta har Transportstyrelsen satt stopp för. Kävlingebon är bara en av många skåningar som fått nej till en personlig skylt som anses stötande.

Allt fler ansöker om personlig registreringsskylt. Arkivbild.Bild: Björn Larsson Ask / SvD / TT
Det kommer in rekordmånga ansökningar om personlig nummerskylt till bilen. En coronaeffekt gissar personalen på Transportstyrelsen som har ett styvt jobb att gå igenom alla ansökningar och besluta om de ska godkännas eller ej.
– Det är en intressant syssla. Skylten får inte vara stötande eller medföra olägenhet inom kategorierna sjukdom, våld, alkohol, droger och sex. Det får inte heller vara för lik ett vanligt registreringsnummer eller innehålla ett varumärke, säger Daniel Augustini, utredare på Transportstyrelsen
Bland de skånska avslag som getts i år finns teckenkombinationen "STYVIS" som kom från Kävlinge, en Trelleborgare nekas använda "MURDER" , en person i Vellinge nekas "RICH FU", en helsingborgare fick nej till "FUGLY", medan en person i Ystad nekades skylten "ÅLAHUE" – då försökte han justera den till ÅLAHO, men fick nej på den också.
”Stötande” är Transportstyrelsen dom om dem alla.
– Det kommer in ansökningar varje dag som vi inte kan godkänna. Det är inte alltid så lätt att försöka tolka orden, om det är utländska eller dialektala ord. Det händer att vi får kontakta ansökaren för att förstå innebörden, säger Daniel Augustini.
Fram till sista augusti i år hade man fått in 2 958 ansökningar om personliga skyltar, vilket är betydligt fler än samma tid tidigare år. Av årets förslag har 136 skyltar fått nej. Det kan jämföras med för fem år sedan då man sa nej till 34 ansökningar.
Vad beror ökningen på?
– Vi vet ju inte, men tror att i denna pandemi spenderar folk mer tid hemma, har mer pengar och tid över eftersom de inte åker på resor och vill lägga pengarna på något annorlunda, säger Daniel Augustini.
En godkänd personlig skylt kostar 6 200 kronor och gäller i tio år.
Fakta

Några av skyltarna som underkänt i år

GANGSTA

SUCKIT

BOMBEN

ID10T

LOVE69

BITC4

COVID19

SUG

GROGG

NUBBEN

DJÄVUL

HINHÅLE

M1LFEN

LADD

BL0WME

MILFEN

LEV4FAN

PISSET

BIG GUN

FULL

COVID

KUKELR/QKENLR

FAJR

LUC1FER

MAFIA

BULSHT

FU YO

BRÅTTOM

F U

RUNKET

SHITCAR

FCKOFF

NYKT3R

CHOSAN

KUSH

FYLLO

BRÅTTOM

VEND1TA

BADASS

BADASS1

ÅLAHO

THUG

1FAT MF

BLOWER

L8RBTCH

IH8TAX

RUSHEN

LADDET

S4V4G3

0FKSGVN

BIG GUN

DRET

DIRTYB

LATE AF

FJÖL AV

1MEANM

GRIPEN

Gå till toppen