Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här är de 11 Malmökrogarna som kan tvingas betala för coronaträngsel

Elva Malmökrogar lever just nu med viteshot om de inte förbättrar sitt arbete med coronaträngseln. En av dem, Adelgatan, kan efter helgens inspektion bli den första att tvingas betala då de inte gjort nödvändiga förändringar. Etagegruppen, som har två ställen på viteslistan, tycker att svångremmen dragits åt och att det är bra.

Bild: Stian Lysberg Solum
Sedan vårens trängselinspektioner i Malmös krogliv inleddes har 86 avvikelserapporter skrivits. Sedan i somras är det även möjligt för myndigheterna i Malmö att tilldöma viten för de verksamheter som har haft särskilt allvarliga brister.
Sedan dess har elva Malmökrogar tilldömts föreläggande med vitesbelopp. De är:
* Emporias foodcourt, Hyllie: 150 000 kr
* Etage, Stortorget: 100 000 kr
* Belle, Södra Skolgatan: 75 000 kr.
* Izakaya Koi, Lilla torg: 75 000 kr
* Max, Stortorget: 75 000 kr
* Vibliotek, Södra Vallgatan: 75 000 kr
* Adelgatan, Adelgatan: 50 000 kr
* Azalee, Claesgatan: 50 000 kr
* Escama, Fersens väg: 50 000 kr
* Red Shoe Bar, Drottninggatan: 25 000 kr
* Victors, Lilla torg: 25 000 kr
De återkommande anledningarna till vitesföreläggandena är att krogarna inte varit möblerade på ett sådant sätt att gästerna kan hålla en meters avstånd till andra sällskap samt att de inte varit tillräckligt aktiva i att få gästerna att sitta ner.
Arvid Nordland, enhetschef på Miljöförvaltningen, förklarar att vitesbeloppen är satta på en nivå så att problemen inte ska upprepas.
– Det handlar dels om storleken på verksamheten, men också om hur allvarliga problemen har varit. I vissa fall upplever vi inte att vite behövs utan att krögarna tar situationen på allvar ändå, säger Arvid Nordland.
Gångna veckan gjorde inspektörerna 47 inspektioner och det resulterade i två avvikelser: bland annat till nattklubben Adelgatan som redan hade ett vitesföreläggande mot verksamheten. Det blir isåfall första gången som ett vitesbelopp krävs in på grund av trängsel i Malmös krogliv.
– Vi ska nu värdera bristerna och se så att allt har gått rätt till med delgivning. Isåfall kan det bli aktuellt med att inkräva vitesbeloppet, säger Arvid Nordland.
Nattsklubbsverksamhet är ett komplicerat kapitel i coronatider, då det ofta kan involvera onyktra gäster och dansgolv.
– Det finns inget förbud mot att dansa, men däremot får man inte stå upp och dricka. Så man kan inte stå med en öl på dansgolvet. Däremot har krogarna ansvar för att skapa säkra förutsättningar på dansgolven, säger Arvid Nordland.
Det kan innebära att om det finns goda förutsättningar för att hålla avstånd på dansgolvet och personalen ser till att begränsa antalet dansande – då är det okej. Men ett litet dansgolv utan bra förutsättningar kan vara orsak till avvikelserapport.
– Om det finns bra förutsättningar, men vissa gäster ändå väljer att dansa nära varann, då är det inte nattklubbens ansvar utan det faller på det personliga ansvaret, säger Arvid Nordland.
Han berättar att många nattklubbar i våras ställde om och satsade mer på loungeverksamhet, men Arvid Nordland upplever att det har börjat förändras igen.
– Ja, det får man nog säga. Det är lite mer folk i rörelse i den här sortens miljöer nu. Men det finns också ställen där det funkar bra, säger Arvid Nordland.
Han tar exemplet Izakaya Koi och Étage som bägge har vitesförelägganden sedan tidigare, men där det gjordes uppföljande inspektioner i helgen och allt har åtgärdats. Mikael Ahlqvist är vd för Étagegruppen som äger bägge nattklubbarna.
– Vi märker att kommunen har dragit åt svångremmen lite grann och tycker att krogarna måste sköta sig ännu lite bättre. Vi tycker generellt att det är bra. Men jag tycker att den enskilde individen har blivit lite slarvig, säger Mikael Ahlqvist.
På hans nattklubbar har de nu inga dansgolv öppna, utan vill få alla gäster att sitta ner med hjälp av speciella coronavärdar. Mellan soffgrupper är det avskiljande plexiglas och nu kommer de även att införa det vid black jack-borden.
På Étage har ni nu ett vitesbelopp på 100 000 kronor. Får ni in 100 000 kronor en vanlig kväll i corona-tider?
– Ja, det får vi. Jag har inte sett någon anledning att försöka pruta på den summan. Vårt mål är att bli bättre på att jobba med frågan och att samarbeta med myndigheterna, säger Mikael Ahlqvist.
Sydsvenskan har sökt Adelgatans ägare utan att kunna nå dem.
Fakta

950 trängselinspektioner har genomförts

Den 17 april började miljöförvaltningen i Malmö göra inspektioner i stadens krogliv för att säkerställa att alla skötte sig i pandemitider. Sedan dess har 950 inspektioner gjorts och vid 86 av dem har det hittats så kallade avvikelser, vilket innebär att det finns saker som krogarna behöver förbättra. I många fall har det rört sig om att flytta möbler så att man kan glesa ut mellan gästerna.

I våras rapporterade miljöförvaltningen till Smittskydd Skåne som tog beslutet om en verksamhet skulle stänga, men den 1 juli trädde en ny lag i kraft som gör att miljönämnden kan fatta besluten själva och att de kan tilldöma viten mot krogar som inte har gjort tillräckliga åtgärder.

Gå till toppen