Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lide bra på Lego och med i tv:s ”Lego masters”

Hur kombinerar man bäst nära umgänge med barnen, sitt intresse för miljö och natur och sin starka drift att konstruera och bygga?
Man satsar på Lego. Så gör Lundabon Emil Lidé. Nu har han valts ut till TV 4:s nya satsning ”Lego masters”.

Emil Lidé är aktuell i program där man tävlar i att bygga lego.Bild: Ingemar D Kristiansen
Programmets svenska version börjar sändas den 25 oktober.
Naturen sätter sin prägel på Emil Lidés byggande.
– Man har väl nån kreativitet inom sig. Och jag tycker det är skönt att åka genom natur, skog, träd och berg när jag är ute och kör. Lund är ju relativt platt, så byggandet är väl ett sätt att kompensera, förklarar han med ett leende.
Emil Lidé har vunnit flera stora tävlingar i konsten att från scratch skapa fantasifulla Legokonstruktioner. Just nu står hans färgstarka korallrev utställt i Skandinaviens Lego-mecka, i danska Billund, eftersom Emil Lidé vunnit Legos egen internationella tävling.
– I ena änden kan man se hur korallrev bleks när vattnet blir för varmt, säger han och visar ett foto på sitt verk.
Emil Lidés prisvinnande korallrev.Bild: Emil Lidé
Emil Lidés starka engagemang för miljö och natur har också lett till att han byggt upp ett stycke av Amazonas som visar skogen både som den ska vara och som förstörd. Bygget kan (liksom annat Emil Lidé skapat) ses på hans Instagramkonto, i en åttaminutersvideo speciellt musiksatt av en fransk violinst.
– Jag bygger gärna med organiska och runda former. Just träd har blivit min specialitet, jag upptäckte att det är det svåraste att få till snyggt. Alla har en tydlig uppfattning om hur träd ska se ut, liksom om ansikten, och ifall det ser lite konstigt ut märker man det direkt.
Emil Lidé jobbar 75 procents heltid som mjukvaruutvecklare på Axis, för att hinna med att hämta och lämna barnen. Och barnen har också en central roll i Legolandet hemma hos Lidés.
– Jag byggde med Lego som barn. Sedan kom andra intressen in, men när jag själv fick barn och de fick sina första Lego-set så kom suget tillbaka.
I vardagsrummet på Norra fäladen täcks en vägg med plastlådor, alla fyllda med noggrant sorterade Legobitar. Där framför står ett rejält bord att bygga på och en lång soffa. Här brukar även alla Emil Lidés tre barn, nio, sju och fyra år gamla, vara aktiva.
– Att dela byggandet med barnen är väldigt viktigt. Ibland blir det stökigt här och man kommer inte åt saker, men det bästa är att man gör det tillsammans. Jag kan ägna mig åt min hobby och få tid med barnen samtidigt.
Emil Lidé konstaterar också att barnens skärmtid minskar när Lego finns som en konkurrent. Och just de här föräldrarna får inte strumplästfötter förstörda av att trampa på kantiga Legobitar.
– Vår första regel är man måste plocka upp en bit som man tappar och sortera upp efter sig.
Bland Emil Lidés skapelser genom åren finns ett hus med halmtak (”att få till taket var en utmaning”), en skruvad kåk i stil med Turning torso, ett halvmeterhögt bonzaiträd och en Legokopia av Köpenhamns zoos nya pandaboende. Där fick han användning för en av sina specialiteter, att bygga runda saker med de fyrkantiga små bitarna.
– Jag får ofta frågan om hur jag får mina idéer. Det handlar mycket om att ta vara på sin inspiration i ögonblicket. När jag sitter och bygger så kommer en idé om något helt annat, ”kan man kanske göra det här?”
Då gäller det att lägga undan det han håller på med och kasta sig över den nya idén, prova och se.
– För det mesta blir det inte bra, nio av tio gånger funkar det inte. Men den tionde gången blir det jättebra.
Tanken var inte att skapa en exakt kopia av Turning torso, men visst blev det likt? Lite mindre, kanske.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen