Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Medicintjuv stal större mängd smärtstillande från tio vårdtagare på Toftaängen

Återigen har medicintjuvar slagit till på ett av Svedalas äldreboenden. Den här gången är det tio vårdtagare på Toftaängen som blivit bestulna på morfin.
– Det är mycket olyckligt att det kan finnas vårdtagare som inte har fått rätt smärtlindring, säger socialchef Leena Berlin Hallrup.

Stölderna upptäcktes i förra veckan. På boendet, som totalt har fyrtio platser, har tio vårdtagare blivit bestulna på drygt 160 kapslar av ett morfinbaserat och narkotikaklassat läkemedel.
– Det som är så hemskt är att det har skett på ett så utstuderat sätt. Vi vet inte hur länge det har pågått, säger Leena Berlin Hallrup.
Tjuven har öppnat upp plastkapslar med smärtstillande som förvarats på de boendes rum. Hen har sedan tömt ut innehållet, skruvat ihop kapslarna och lagt tillbaka dem i medicinförpackningen. Tillvägagångssättet har både fördröjt upptäckten och lett till att äldre kan ha fått verkningslös medicinering.
Stölderna polisanmäldes i förra veckan. Samtidigt informerades anhöriga, områdeschefer och personal.
– Med tanke på att vi haft besöksförbud och restriktioner är det få utomstående som har rört sig på våra boenden, säger Leena Berlin Hallrup.
Det inträffade ligger till grund för en internutredning som sedan går vidare till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), enligt lex Sarah. Kommunen har också gjort en lex Maria-anmälan till samma myndighet för att klarlägga om vårdtagare har lidit skada.
– Vi har ju brustit i vår insats att ge trygg och god omvårdnad, där man får sina mediciner på utsatt tid och där det verkligen finns ett läkemedel som smärtstillar, säger Leena Berlin Hallrup.
Det är inte första gången som medicintjuvar slår till mot Svedalas äldreboenden.
I slutet av juli upptäckte personal på Holmagården att narkotikaklassad medicin, bensodiazepiner, försvunnit ur medicinskåp. Någon månad tidigare hade en liknande stöld anmälts på samma boend. Leena Berlin Hallrup har informerats om att polisen lagt ner den utredningen.
En konkret åtgärd är nu att Svedala har satt in digitala medicinskåp på boendena, där anställda måste använda en personlig inloggning för att få ut läkemedel. På Toftaängen installerades skåpen i juni, på Holmagården senare under sommaren. Det gör det lättare att utreda vilken personal som varit hos vilka vårdtagare – och när.
Leena Berlin Hallrup hoppas att det ska sätta stopp för stölderna.
– Vi arbetar vidare med utökade kontroller, säger hon.
Janne Nilsson, kommunpolis i Svedala, konstaterar att stölderna på kommunens boenden går i vågor. Och att det handlar om brott som ofta är komplicerade att klara ut, särskilt de som begicks innan de nya medicinskåpen sattes in.
– Att kunna visa att det är någon specifik som haft tillgång till skåpen, det är svårutrett, säger han.
Gå till toppen