Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Très Bien och Hövding kan vinna regeringens exportpris

Två av Malmös mest hyllade kreativa företag kan nu tilldelas den svenska regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar. Modemärket Très Bien och cykelhjälmsföretaget Hövding är bägge nominerade tillsammans med skaparna av tv-serien ”Bron”.

Hannes Hogeman inne i Très Biens butik på Fersens väg i Malmö.Bild: Peter Frennesson
För ett år sedan tilldelades den litterära agenturen Norstedts Agency regeringens kulturexportpris för sitt arbete med ”Millennium”-böckerna. Priset går till en aktör som bidrar till svensk export och att göra Sverige synligt utomlands.
På måndagen offentliggjordes vilka fem som är nominerade till årets kulturexportpris och det är en hög Malmökvot.
En av de nominerade är Malmömodemärket Très Bien. Bröderna Simon och Hannes Hogeman har tillsammans med Björn Lindén och Jakob Törnberg skapat ett herrmodemärke med internationellt genomslag. Förra året öppnade de butik i Soho i London.
– Det är ett kul erkännande då vi alltid haft ett internationellt fokus ända sedan starten, säger Hannes Hogeman till Dygnet Runt.
En annan nominerad är cykelhjälmsföretaget Hövding i Malmö. Deras airbag inne i en halskrage uppfanns av Anna Haupt och Terese Alstin, som idag har lämnat företaget. Idag har Hövding mer än fyrtio anställda i Malmö och säljer sin produkt runtom i världen.
Filmproduktionsföretaget Filmlance har inte sitt säte i Malmö, men däremot är deras största framgångar extremt mycket Malmö. Tv-serien ”Bron” utspelar sig i Malmö och Köpenhamn och har idag sålts till över 188 länder. Dessutom ligger Filmlance bakom Malmöregissören Goran Kapetanovics internationellt uppmärksammade tv-serie ”Kalifat”.
De andra två nominerade är spelstudion Goodbye Kansas Studio samt teatern Unga Klara.
Vinnarna tillkännages av utrikeshandelsminister Anna Hallberg vid en prisutdelning fredagen den 23 oktober.
Gå till toppen