Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De kan bli Sveriges Oscarsbidrag

Roy Anderssons ”Om det oändliga”, Nathan Grossmans ”Greta” och Amanda Kernells ”Charter”. Där har ni de tre filmer som tävlar om att bli Sveriges Oscarsbidrag.

Greta Thunberg. Arkivbild.Bild: Virginia Mayo/AP/TT
En av de tre filmerna blir Sveriges kandidat i kategorin bästa internationella film nästa år.
”Tre sinsemellan olika filmer men som alla tre visar upp bredden av svensk film i dag, och som har uppmärksammats av en internationell publik och filmbransch på några av världens främsta filmfestivaler”, säger Steffen Andersen-Møller, chef för Utlandsenheten på Svenska Filminstitutet och ordförande för Oscarskommittén, i ett pressmeddelande.
I ”Greta” följer den svenske regissören Nathan Grossman Greta Thunberg under det händelserika år när den då 15-åriga klimataktivisten från Stockholm blev en världskändis. Filmen hade världspremiär på filmfestivalen i Venedig tidigare i år.
Roy Anderssons ”Om det oändliga” hade premiär 2019 och har redan hyllats internationellt. Andersson har bland annat vunnit ett silverlejon för bästa regi för filmen vid filmfestivalen i Venedig. På hemmaplan blev den fyrfaldigt Guldbaggenominerad, bland annat för Bästa film, manus och regi, och vann för Bästa scenografi.
Amanda Kernells familjecentrerade drama ”Charter” har hon själv kallat ”en kärleksförklaring till alla skilda föräldrar”. Filmen, som hade premiär i mars och som är uppföljare till hyllade ”Sameblod”, är nominerad till Nordiska rådets filmpris.
Vilken film som slutligen blir Oscarsbidrag tillkännages den 3 november. Oscarsgalan äger rum den 25 april, två månader senare än vanligt med anledning av pandemin.
Gå till toppen