Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Frida Ronge inspireras av Malmös krogliv

Fiskhandlardottern från Göteborg blev en av Sveriges främsta sushiprofiler. Nu är Frida Ronge en av Malmö Gastronomy Awards krogtestare och hon är väldigt imponerad av Malmös restaurangklimat och sammanhållning. Ett ställe i Malmö har inspirerat henne till en ny idé i Stockholm.

Frida Ronge är Malmö Gastronomy Awards huvudtestare i streetfood-kategorin. Ali Orientaliskt Bröd på Bariumgatan är en av de fem nominerade som hon och Jonas Grönlund testat. De andra nominerade i streetfoodklassen är Dal Sud, Casual Street Food, Two Forks och Curry on Wheels.Bild: Ingemar D Kristiansen
Den 7 december avslöjas vilka som står som vinnare i Malmö Gastronomy Award, Sydsvenskans och Restaurangvärldens nya krogpris för att hylla Malmös restaurangscen. I dagarna pågår testandet av de nominerade i de sex kategorierna och i streetfoodklassen är Frida Ronge Malmö Gastronomy Awards speciellt utsedda testare.
I flera år har Göteborgskocken varit en av Sveriges stora sushiprofiler och idag är hon gastronomisk ledare för restaurangen Tak i Stockholm. När Dygnet Runt pratar med henne har hon precis varit nere i Malmö för att tillsammans med nomineringsjuryns Jonas Grönlund testa de fem streetfood-nominerade.
Men hon hann testa betydligt fler restauranger och barer i Malmö under sina två dygn i staden.
– Jag är så imponerad av alla ställen jag besökt i helgen. Av människorna och staden i sig. Det känns som att det är en skönare vibe och sammanhållning i Malmö än i Stockholm. Malmö ser möjligheter gemensamt istället för att bara konkurrera, säger Frida Ronge.
Har du varit mycket i Malmö tidigare?
– Nej, jag har en väninna som nu bor här så jag kanske har varit nere typ fyra gånger och ätit på bland annat Bastard, Mutantur, Julie, MJ:s och Ciao Lola, säger Frida Ronge.
Just matstudion Ciao Lola vid Karlskronaplan och pop-up-restaurangen Two Forks i Mazettihuset är två Malmöställen som givit Frida Ronge inspiration.
– Sättet som Two Forks skapat en restaurang på en outnyttjad tid inne på en annan restaurang tycker jag var ett extremt modernt sätt att tänka. Så jag har faktiskt redan lyft det till våra chefer om att göra något liknande. Jag gillar också hur Ciao Lola arbetar kreativt med en plats där man inte begränsar sig till vissa öppettider, utan tänker på ett annat sätt. Malmö växer på mig mer och mer. Jag ser fler tankesätt att inspireras av där än jag gör i Stockholm, säger Frida Ronge.
Du blir inte sugen på att starta något i Malmö?
– Jag är väldigt sugen på att göra en pop-up på Ciao Lola med Jennifer Widmaier och Frida Nilsson, skrattar Frida Ronge.
Hur ser framtidsdrömmen ut just nu?
– Jag romantiserar väl ett värdshus med tillhörande hotell i södra Europa med citronträd och kronärtskockor utanför dörren, där jag kan yoga på terrassen under vinrankorna som hänger i pergolan på förmiddagen och surfa i havet på eftermiddagen. Men för att göra det måste jag nog känna mig klar och tillfredsställd här hemma.
Frida Ronge.Bild: Claudio Bresciani/TT
Fakta

Frida Ronge

Under högstadiet började Frida Ronge arbeta i sin pappas fiskaffär i Göteborg, men det var först under gymnasiekockutbildningen som hon började upptäcka att hon själv hade en dragningskraft åt havsmaten. På praktikplatsen Sälens högfjällshotell blev hon förälskad i att göra sushi och sedan dess har det blivit Frida Ronges varumärke. Hon flyttade till Stockholm för att arbeta med Yasuragi och Råkultur innan hon återvände till Göteborg för att starta Vrå som en pop-up-restaurang i Clarion Posts frukostrestaurang. Målet var att skapa Sveriges första riktiga nordisk-japanska restaurang i ett möte mellan nordiska råvaror och japanska tekniker och kryddor. Hon utsågs till årets ”rising star” av White Guide och vann Karin Franssons mentorspris.

– Där kände jag att jag hittade min egen identitet, men efter tre år kände jag mig begränsad av konceptet, säger Frida Ronge.

I den vevan erbjöds hon att bli gastronomisk ledare för Petter Stordalens nya restaurang Tak i Stockholm med plats för 600 gäster. Frida Ronge tackade nej två gånger innan hon insåg möjligheterna och tackade ja.

Efter femton månaders förberedelser kunde Tak öppna i mars 2017. Sedan våren 2019 arbetar hon 50 procent på Tak för att kunna jobba mer med andra projekt, exempelvis som ambassadör för MSC, expert i miljömålsberedningen och samarbetet med The Hunger Project. Häromveckan släppte Frida Ronge ”Möjligheternas kokbok” i samarbete med just The Hunger Project.

– Det är extremt ärofyllt att få frågan från de här organisationerna och det är personligt utvecklande. Dessutom kan jag implementera tankarna i min egen verksamhet, säger Frida Ronge.

Gå till toppen