Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Getinggift effektivt mot bakterier

I sökandet efter nya typer av antibiotika har en grupp amerikanska forskare vänt sig till insektsvärlden.

En nordisk släkting till den asiatiska art som ingår i den nya antibiotikastudien. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
Genom att modifiera giftet från den asiatiska getingen Vespula lewisii har de utvecklat en molekyl som dödar bakterier — utan att skada däggdjursceller.
”Det finns ett skriande behov av ny antibiotika när antalet antibiotikaresistenta infektioner ökar. Vi tror att molekyler från gifter kan vara en värdefull källa”, säger en av forskarna i ett pressmeddelande till studien, som publiceras i amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS.
Möss som infekterats med en i normala fall dödlig dos bakterier överlevde i 80 procent av fallen då de ett par timmar senare behandlades med den trimmade giftmolekylen.
I sin ursprungliga form spränger getinggiftet de röda blodkropparna hos den som blir stucken. Forskarna har lyckats få bort den effekten, men har samtidigt tagit tillvara en del av sprängkraften – i sin modifierade form luckrar giftmolekylen upp bakteriernas membran, så att bakterierna slås ut.
Denna funktion kan också utnyttjas i kombination med andra typer av antibiotika för att öka effektiviteten, skriver forskarna. Det är en strategi som undersöks på flera håll, när konventionella antibiotikabehandlingar inte längre är tillräckligt verksamma.
Gå till toppen