Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsarbrev om att ändra lag och lotsa EU vidare.

Detta är ett läsarbrev. Åsikterna är skribentens egna.
Ska det finnas lagar som inte går att ändra?
Finansieringen av public service, SR och SVT, har överförts till skattsedeln. Det kallar Carl Rudbeckför maktmissbruk (28/9). Vi tvingas betala för tjänster vi kanske inte vill ha. Men gäller inte detta all offentlig verksamhet, som skolor, sjukhus, vägar, försvar? Skulle ett samhälle alls fungera utan ett visst tvång?
Rudbeck hyllar det amerikanska systemet där Högsta domstolen har som uppgift att tolka USA:s författning och avgöra vad som är förenligt med konstitutionen. Han menar att en domstol i Sverige av amerikanskt snitt hade haft möjlighet att sätta stopp för beslutet om skatteuttag för public service.
Det vore olyckligt. Grundarna till den amerikanska staten må ha varit kloka och framsynta, men det är något skrämmande med ett regelverk från 1700-talet som alltför bokstavligt dikterar livet idag. Det måste vara vår egen generation som bestämmer vilka lagar som ska gälla i vår tid.
Visst måste en konstitution respekteras. Liksom i de flesta andra länder är grundlagarna ett fundament för landets styrning. De ska inte kunna ändras lättvindigt, dock måste de vara möjliga att ändra. Men i USA finns en besatthet i att åberopa konstitutionen i olika sammanhang, den ges en smått religiös andemening. När ett nytt lagförslag debatteras, då verkar tonvikten ligga på om förslaget strider mot konstitutionen eller ej, inte om förslaget är bra eller dåligt för samhället. En snedvridning i politiken, som jag inte vill ha i Sverige.
Det var bra att finansieringen av public service fördes över till skattsedeln och jag hade accepterat den gamla ordningen om det funnits en majoritet för den. Men det hade varit mycket frustrerande om dekret från 1700-talet hade hindrat oss att genomföra en angelägen lagändring idag.
Ingemar Bengtsson
”EU:s politik har blivit mer radikal efter brexit”, påstår SD:s EU-parlamentariker Jessica Stegrud (Aktuella frågor 6/10). Med begreppet ”radikal” avses den franske presidenten Emmanuel Macrons önskan om en mer integrerad union med en större grad av överstatlighet. Att detta möts av ett ganska ljumt intresse från de flesta av unionens länder tycks Stegrud inte ha noterat.
Det är korrekt att regeringen budgeterar 45 miljarder kronor för EU-avgiften 2021. Vad Stegrud inte nämner är det EU-stöd som Sverige får: nästan 16 miljarder kronor 2019. Pandemipengarna på 750 miljarder euro är en hisnande summa, men ett nödvändigt belopp för att mildra de skador pandemin orsakar.
Stegruds påstående att administrationen aldrig kommer att ”medverka till att minska unionens kostnader eller sitt eget inflytande” saknar grund och underskattar alla som arbetar inom administrationen.
”Självklart värnar Sverigedemokraterna rättsstatens principer”, skriver hon. Jag vill bara påminna om att Jimmie Åkesson häromåret sade att ”Sverige borde vara som Ungern”. Varken Ungern eller Polen räknas längre som fullvärdiga demokratier. Ungerns Viktor Orbán har avskedat alla domare som inte sympatiserar med hans parti Fidesz och ersatt dem med partitrogna, rättsväsendet är helt politiserat. Orbán har dessutom sett till att alla chefer för offentliga institutioner bytts ut mot partitrogna. Oppositionella massmedier tystas.
Stegrud fortsätter: ”Vi anser inte att politiker efter eget tycke och smak ska avgöra vem som bryter mot olika regelverk. Det ska oberoende jurister göra.” Att EU-parlamentet, kommissionen och ministerrådet uttrycker sina åsikter om Ungerns nedmontering av rättsstaten är inte bara en plikt utan en självklarhet. SD:s hyllande av Ungern har gett till resultat att partiets samtliga parlamentsledamöter röstat nej så fort det kommit upp förslag om exempelvis indragna EU-bidrag till Ungern.
Nej, EU är inte en perfekt organisation, men så länge arbetet med utveckling och förändring fortlöper i god takt är jag övertygad om att unionen kommer att överleva de problem den står inför.
Bo Pettersson
Gå till toppen