Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Alla treåringar mår inte bra i en förskolegrupp.”

Det är sant att det finns nyanlända barn som behöver stöd i sin språkutveckling, men det kan ske på många sätt, utan att alla barn tvingas in i en obligatorisk skola från tre års ålder, skriver Stina Brännström Johansen och Torsten Elofsson, företrädare för Kristdemokraterna i Malmö.

Teckning ritad av ett förskolebarn. Vi tror att alla familjer är olika, och att familjen själv kan välja det bästa för just sin situation och sina barn, skriver Stina Brännström Johansen och Torsten Elofsson.
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, anser att kommunledningen skapar förutsättningar för att möta alla elevers behov (Aktuella frågor 2/10). Samtidigt konstaterar hon att vägen mot en likvärdig skola är lång och för att komma vidare vill Socialdemokraterna “att alla barn ska ta del av förskolans pedagogiska och sociala verksamhet”. Det är helt i linje med den av regeringen tillsatta Jämlikhetskommissionens betänkande som offentliggjordes i augusti.
Enligt kommissionen bör obligatorisk skolplikt från tre års ålder övervägas. Orsaken är att kommissionen anser att det bidrar till ökad jämlikhet i det svenska samhället särskilt med tanke på vad det kan göra för språkutveckling och socialisering hos barn som inte talar svenska hemma.
Det är ett ädelt syfte, men Socialdemokraterna tar i sitt kollektivistiska synsätt inte hänsyn till att det i Sverige finns väldigt många olika familjer, med väldigt olika behov. Alla passar inte in i samma form och alla treåringar mår inte bra i en förskolegrupp.
Kristdemokraterna tror på valfrihet och vill ha ett samhälle där man själv kan välja den barnomsorg som passar bäst för den egna familjen. Alternativ som pedagogisk omsorg i form av familjedaghem, flerfamiljssystem samt möjlighet till hemmaomsorg och tillgång till öppen förskola för barn i åldern 1-5 år måste finnas parallellt med förskolor med god kvalitet om samhället ska gynna mångfald och valfrihet.
Katrin Stjernfeldt Jammeh hävdar att Socialdemokraterna önskar möta alla elevers olika behov, men då behövs fler alternativ än förskola. Hon tar inte upp hur den nuvarande kommunledningen tänker lösa den utmaning som finns om man som hon poängterar ”att alla barn ska gå i förskolan”
Förskolorna i Malmö har redan idag stor brist på utbildad personal, något som är en förutsättning för att verksamheten ska kunna ha en bra kvalitet. Enligt webbtjänsten Skolkollen har bara 28,6 procent av personalen i Malmö kommuns förskolor förskollärarexamen.
Den som har jobbat i förskolan, eller har barn i förskolan, vet hur viktigt det är med små barngrupper, stabil personal och lämpliga lokaler för både ute- och innelek. Många förskolor i Malmö har stora brister på just de områdena och fastän personalen gör en enorm insats för barnen, ger kommunen inte tillräckliga förutsättningar för att den pedagogiska verksamheten ska fungera optimalt i alla förskolor.
Kristdemokraterna vill ge föräldrar rätt att själva bestämma vad som är det bästa omsorgsalternativet för deras barn.
Vi tror att alla familjer är olika, och att familjen själv kan välja det bästa för just sin situation och sina barn.
Vi vill stödja mångfald, göra olika alternativ möjliga, stärka förskolorna och jobba för mindre barngrupper med större andel utbildad personal.
Det är sant att det finns nyanlända barn som behöver stöd i sin språkutveckling, men det kan ske på många sätt, utan att alla barn tvingas in i en obligatorisk skola från tre års ålder.
Stina Brännström Johansen, styrelseledamot i Kristdemokraterna i Malmö och har arbetat som skolledare i Malmö de senaste åren.
Torsten Elofsson, ordförande för Kristdemokraterna i Malmö
Gå till toppen