Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ola Tedin: Coronasäkert after ski dröjer.

Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Skidorterna i svenska fjällen är fullbokade till vintern, rapporterar P1. Det finns få bäddar kvar att hyra ut under den kommande säsongen. Populärast är sportlovsveckorna, som blev fullbokade först.
Besöksnäringen har tagit en rejäl smäll under pandemin, även om många svenskar semestrade på hemmaplan. Att skidorterna blir bokade rekordtidigt är egentligen välkommet för den hårt prövade branschen. Om det inte hade varit för en sak – corona.
För smittläget är fortsatt bekymmersamt. Runtom i Europa förbereder sig länder för en ökande smittspridning. I Storbritannien finns planer på att stänga ner hela regioner. I Italien gruvar sig befolkningen för en ny, hård karantän. I spanska Katalonien stängs restaurangerna nu i 15 dagar. Österrike stoppar after ski och häng i barer. Paris har återinfört restriktioner för barer och restauranger.
”Vi kanske har varit för snabba med att tro att viruset hade försvunnit”, sade den franske premiärminister Jean Castex häromdagen.
Corona kom till Sverige i samband med sportlovet i vintras. Myndigheterna togs på sängen och provtagning och smittspårning av resenärer uteblev och viruset kunde spridas. Skidåkning i sig utgör ingen risk för smittspridning, viruset sprids lättast inomhus. Så om en familj som ändå bor tillsammans tar bilen till Sälen för en vecka ensam i en stuga och i backarna lär det inte medföra någon överhängande smittrisk.
Men om den svenska strategin utan hårda tvångsmetoder, som i andra länder, ska fungera i fullbelagda skidorter i vinter gäller det att alla hjälper till och följer rekommendationerna. Så håll avstånd i liftkön, tvätta händerna ofta och stanna hemma vid snuva, alla skidentusiaster. Och avstå från kvällsaktiviteter som barhäng, discoröj och annat kul som hör skidsemestern till.
För ett coronasäkert after ski krävs först ett säkert vaccin. Och dit är det en bit kvar.
Gå till toppen