Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

HK Malmös damer siktar mot eliten: ”Tror på det här”

HK Malmös herrlag är ett av Sveriges bästa handbollslag. Och nu hänger damerna på.
Visionen för nykomlingen i division 1 är nå högsta ligan SHE inom tre år.
– Alla klickar med alla. Jag tror på det här, säger 17-åriga stortalangen Emma Nuhanovic.

HK Malmös Emma Nuhanovic samlas tillsammans med lagkamraterBild: CHRISTOFFER BORG MATTISSON
Emma Nuhanovic skrev på för HK Malmö i våras.
– Hon är en av landets mest intressanta spelare, menar HK Malmös sportchef Robert Månsson.
Mot Alingsås senast valdes vänsternian till bästa hemmaspelare och hade ett rejält köttsår på hakan i sin kamp mot de äldre och mer rutinerade Alingsås, en etablerad klubb som är nykomling på den här nivån precis som HK Malmö.
HK Malmö har inlett med två hemmasegrar mot Skövde och Alingsås.
Niometerstrion Emma Nuhanovic, Donia Osman och Irma Vajraca, som matchades flitigt, är 17, 18 och 20 år gamla. Lena Zivanovic, som även används på nio meter, är också 18 år.
”Hon är en av landets mest intressanta spelare.”
– Det finns en chans att det kan bli allsvenskan redan nästa säsong. Som jag ser det är fyra klubbar som gör upp om två platser, vi är en av dessa, säger Robert Månsson.
Sävehof, Kungälv, Önnered och Skövde har andralag i spel i division 1 och får inte avancera i seriesystemet.
– Jag tror att det är vi, Drott, IFK Kristianstad och Ystads IF som får kämpa om direktplatsen uppåt och kvalplatsen, menar Månsson.
Gamla kända klubbar på herrsidan som insett att bredden på verksamheten är viktig i en handbollsklubb.
HK Malmös sportchef Robert MånssonBild: CHRISTOFFER BORG MATTISSON
Robert Månsson kom till Malmö för åtta år sedan för att bli spelmotor och hjälpa till att etablera HK Malmö i toppen av Handbollsligan.
Men skador satte stopp för för den aktiva karriären.
Sedan i somras är han sportchef för damerna i HK Malmö. Tillsammans med tränarna Ola Kristiansson och Birthe Hansson håller han på att plocka ihop ett damlag som om några år ska kunna tampas med de bästa i landet.
”Det var dags att röra på sig och det var rätt läge att byta. Malmö var en lagom utmaning för mig.”
En pusselbit blev Emma Nuhanovic.
Handbollsfostrad i Dalhem men i fyra säsonger flickspelare i H43:s framgångsrika ungdomslag.
H43 och HK Malmö stred om division 2-segern förra säsongen. Malmö vann den kampen. Robert Månsson tog ett snack med talangen Nuhanovic.
– Jag har honom som tränare på handbollsgymnasiet här på Stadionområdet. Det gjorde väl sitt till att jag valde HK Malmö. Det var dags att röra på sig och det var rätt läge att byta. Malmö var en lagom utmaning för mig, säger Emma Nuhanovic.
Emma Nuhanovic gör entré tillsammans med Lena Zivanovic,Bild: CHRISTOFFER BORG MATTISSON
Hon är även uppmärksammad i landslagssammanhang för U18-landslaget, gänget där Lugis Tyra Axnér är den stora stjärnan.
Emma Nuhanovic har samma position, är ett år yngre, och väntar på sin chans. Hon fanns med vid förbundskaptenen Patrik Svarvéns senaste samling i Göteborg för någon vecka sedan.
– Jag har varit på flera samlingar i år, men någon landskamp har det inte blivit än. Allt har blivit framflyttat på grund av corona. Förhoppningsvis blir det ett mästerskap nästa år. Ingen vet just nu, säger Emma Nuhanovic.
”Förhoppningsvis blir det ett mästerskap nästa år. Ingen vet just nu.”
I det landslaget är Lugiduon Tyra Axnér och målvakten Hanna Popaja redan etablerade. Nuhanovic jämnårige tidigare klubbkompis i H43 – Ofelia Hallberg – är även med på landslagsnivå.
Hallberg valde Lugi inför den här säsongen och fanns med i startuppställningen i SHE-matchen senast mot Kristianstad HK.
Emma Nuhanovic skyndar långsamt i HK Malmö. Det kommer att bli mycket speltid och massor av erfarenhet under säsongen.
HK Malmös tränare Ola Kristiansson instruerar Emma Nuhanovic under matchen division 1 södra mellan HK Malmö och AlingsåsBild: CHRISTOFFER BORG MATTISSON
Tränaren Ola Kristiansson:
– Emma är en vänsternia med bra fart i benen och kan utmana sin motståndare så fort hon får bollen. Dessutom har hon fin spelförståelse. Division 1 blir en bra start på hennes handbollsresa, här kan hos utvecklas i lugn och ro med andra unga tjejer. Det blir kanske lite dumma fel ibland, men tjejerna lär sig hela tiden, säger Kristiansson.
– Vi har vunnit våra två matcher hemma men borta mot Sävehof fick vi känna på hur tufft det kan vara. De hade några unga tjejer som spelat Champions League och vi förlorade med 16 mål.
”Division 1 blir en bra start på hennes handbollsresa, här kan hos utvecklas i lugn och ro med andra unga tjejer.”
HK Malmö spelar matcherna i Baltiska hallen men träningen är fortfarande på Söderkulla där Emma Nuhanovic startade i Dalhem, klubben som utgör grunden på dam- och flicksidan i HK Malmö.
– Söderkullahallen är verkligen hemmakänsla för mig. Att träna där är kul som helst, säger Emma Nuhanovic.
– Hanna Popaja och jag var samtidigt i Dalhem men vi spelade inte tillsammans. Kanske bara någon enstaka match. Hanna är ett år äldre än vad jag är, menar hon.
HK Malmös spelare jublar efter segern mot Alingsås. Målvakten Alice Norgren, lagkaptenen Matilda Karlsson, Emma Nuhanovic, Anna Palmqvist, Estelle Lund, Amanda Svensson och Irma Vajraca.Bild: CHRISTOFFER BORG MATTISSON
Emma Nuhanovic växte upp på Eriksfält i Malmö och bor nu på Anneberg, några hundra meter från Stadionområdet där hon går på gymnasiet. Nästa år det meningen att HK Malmös damer även ska träna i Baltiska hallen.
– Det är spännande. Allt känns jättebra nu när vi kommit igång med seriespelet. Seniorhandboll är absolut en större utmaning än A-flickspel. Jag tycker att steget att gå till Lugi hade varit för stort. Från flickor A till elit hade varit för snabbt. Detta kändes mer tryggt.
– HK Malmö har börjat satsa på damsidan. Tar in spelare som är med och vill bidra till att nå ännu högre. Ingenting är halvdant. Allsvenskan är nästa mål.
Det kan gå snabbt uppåt för HK Malmö. Satsningen är genomtänkt.
”Jag vill nå väldigt högt med min handboll, och visst, jag satsar på att bli proffs en gång.”
– Vi har en egen huvudsponsor för damerna och vi försöker scouta och rekrytera spelare noga. Samtidigt som vi bygger underifrån och har tre egna produkter i truppen i division 1, säger Robert Månsson.
Emma Nuhanovic gillar sina första månader i klubben.
– Det är viktigt att vi inte stressar. Det är en tuff och jämn serie.
För Nuhanovic kan HK Malmö bara bli ett mellansteg som det varit för så många namnkunniga herrspelare i klubben som fortsatt ut för proffsspel i Europa.
– Jag vill nå väldigt högt med min handboll, och visst, jag satsar på att bli proffs en gång. Men jag tänker ta min egen väg och inte utsätta mig för snabba risker utan skynda långsamt, säger Emma Nuhanovic.
Fakta

Emma Nuhanovic

Ålder: 17

Bor: Anneberg, Malmö

Familj: Mamma Adisa Civic, pappa Ermin Nuhanovic, lillasyster Lejla.

Skola: Malmö idrottsgymnasium, andra läsåret, ekonomisk linje.

Bakgrund: Uppväxt på Eriksfält, handbollsspel i Dalhem som tioåring. Därefter fyra säsonger i H43, Lund. Nyförvärv i satsande HK Malmö. Back up till Tyra Axnér i U18-landslaget som vänsternia.

Gå till toppen