Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Satsa mer på Naturum – inte mindre

Risken är att byggnaden från årsskiftet kommer att stå som ett stängt spökhus, skriver Mikael Kristersson.Bild: Falsterbo strandbad
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Svar på Carina Wutzlers inlägg den 25 september. Hur kan nedläggning av naturum och konsthallen på Falsterbo strandbad innebära ett mervärde? Naturum omvandlas till en obemannad decentraliserad utställning utan sammanhang och helhetssyn, fördelad på fyra bibliotek utan naturpedagogisk personal.
Konsthallen nämns inte ens i ditt inlägg. Detta tyder på en nonchalans mot personalen och en okänslighet för konst och kultur.
Du menar att informations- och kunskapsspridning ska fortsätta i andra former. Naturvandringar, naturslingor, ”infopoints” och utökat samarbete med föreningar. Detta måste vara dagdrömmar och luftslott. Var finns naturvägledarna som leder vandringarna? Var finns naturslingorna?
Du skriver att ”Användningen ska breddas till restaurang (finns ju redan), event, mässor, konferens och utställningar med start 2021.” Att detta koncept ska kunna attrahera minst 70 000 besökare utan naturum och konsthall är orealistiskt. Dessutom har det i dagarna visat sig att just eventbranschen drabbats extra hårt av coronakrisen, med konkurser på löpande band.
Besökstalen kommer att rasa och därmed de ekonomiska vinster kommunen erhåller genom högre omsättning i den lokala besöksnäringen. Det verkar som om det inte finns någon insikt om detta enkla tvåstegssamband bland beslutsfattarna.
En spaanläggning skulle säkert öka dessa win-win-effekter, så varför hasta fram ett beslut om nedläggning av det väl fungerande konceptet innan den tidsödande planprocessen för en sådan anläggning ens påbörjats?
Risken är att byggnaden från årsskiftet kommer att stå som ett stängt spökhus. Varför inte i stället skissa på en utbyggnad av naturum, för att attrahera ännu fler besökare! Varför inte söka stöd från Naturvårdsverket för detta i stället för återbetalning av de medel verket redan investerat i naturum?

Mikael Kristersson

Falsterbo
Gå till toppen