Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

10 anledningar att gå ut: Folkfest, Billie Eilish och brödskulptur

Folkmusikfestival, brödskulpturer, Billie Eilish och Litteralund. Dygnet Runt guidar till en händelsefylld vecka i Skåne. Och som vanligt: då det ofta bara säljs 50 biljetter – var ute i god tid.

1. Malmö folkfest firar i dagarna tre

Tina Quartey är en av musikerna på Malmö folkfest.Bild: Helene Nordgren
Malmö folkmusikförening går numera oftast under namnet Malmö folk och har vid två tidigare tillfällen arrangerat festivalen Malmö folkfest. I helgen är det dags igen. Under tre dagar blir det konserter, jam och kurser runtom i stan. På fredagen står Midgren/Skrobe/Quartey på Moriskans scen med gästande Brita Björs, men före och efter spelar även Symbio, Maine Coon Trio och Iduns. På lördagen blir det bland annat VM i träskofiol på Tröls och konsert med Kroke på Moriskan.
16–18 oktober på olika platser i Malmö.

2. Litteralund startar

Augustprisade Emma Adbåge.Bild: Claudio Bresciani/TT
Bokfestivalen för barn och unga är tillbaka trots coronavirus och det öppna programmet äger främst rum på Lunds stadsbibliotek, Domkyrkoforum, Skissernas museum och Månteatern söndagen den 18 oktober. Emma Adbåge, Sara Ohlsson och Maria Nilsson Thore är bland barnboksförfattarna på plats. Resten av veckan blir det mer skolprogram.
18–23 oktober på olika platser i Lund.

3. Brödskulptur tar plats på Wanås

Louise Waites "The Folly".
I skulpturparken Wanås i nordöstra Skåne öppnar på lördag en ny udda skapelse. Konstnären Louise Waite har skapat brödskulpturen ”The Folly” som är ett lusthus gjort av formfranska. På höstlovet får unga prova på att baka skulpturer i konstverkstaden.
17 oktober–1 november i Wanås skulpturpark.

4. Rovi spelar sagopop

Frida Bokor har sina rötterna i Dalarna, men har gått på Musikhögskolan i Malmö. Nu gör hon sig ett namn som singer/songwritern Rovi och spelar på fredag på Plan B med Hanutten. Senare i oktober kan man se Rovi på Malmö Live i en morgonkonsert (28 oktober).
16 oktober, Plan B i Malmö.

5. Betnér gästar Oslipat

Magnus Betnér.Bild: David Lagerlöf
Humorscenen i Malmö lever även i coronatider och klubbar kör på med bara 50 gäster. En av dem är Oslipat på Babel som på onsdag har besök av komikern Magnus Betnér samt Viktor Carlsson och Elvira Lander.
21 oktober, Babel i Malmö.

6. Engelsk teater får premiär

Karen Olrich White i rollen som Sylvia.Bild: Najkos
När relationskomedin ”Sylvia” sattes upp på Broadway spelade Sarah Jessica Parker och Matthew Broderick huvudrollerna. Nu får föreställningen premiär i Malmö på Playmate Theatre som är en engelskspråkig teater, och på scen hittar man en talande hund.
22–25 oktober, Bastionen i Malmö.

7. Jazzen drar igång i Höör

Mathias Landaeus.Bild: Sara Martelius
Den skånske jazzpianisten Mathias Landaeus driver jazzklubben Underground i Lund, men i höst satsar han även på hemmaplan i Höör. Tre jazzkvällar väntar på Kulturhuset Anders och först ut är saxofonisten Thomas Franck i sällskap av Landaeus Trio.
22 oktober, Kulturhuset Anders i Höör.

8. Subchamber Ensmble gör konsert

Subchamber Ensmble.Bild: Emma Larsson
Nathan Larson och Gerda Holmqvists musikkollektiv med skolade klassiska musiker, Subchamber Ensmble, gästar på fredag Inkonst. Med sig har de även Malmömusikern och enmansorkestern Albin.
16 oktober, Inkonst i Malmö.

9. Billie Eilish-fest på Malmö Live

Billie Eilish.Bild: John Locher
Nätverket GRL PWR MLM har tidigare arrangerat fester med Linda Pira, Rihanna och Cherrie-teman. Nu är det dags för den amerikanska popstjärnan Billie Eilish att stå i centrum för en fest med dansworkshops, stylinghörna och Tik Tok-station. Enbart för tjejer och icke-binära mellan 13 och 18 år.
17 oktober, Malmö Live.

10. Theo Lawrence besöker Malmö

Den fransk-kanadensiske singer/songwritern Theo Lawrence är bosatt i Paris och är nu aktuell med andra albumet ”Sauce piquante”. Nu kommer han till Malmö för två konsertkvällar på Folk å Rock.
21–22 oktober, Folk å Rock i Malmö.
Gå till toppen