Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Slutbud i las-förhandlingar

Ett slutbud har lagts mellan fack och arbetsgivare i las-förhandlingarna, enligt uppgifter till SVT. Uppgifter som också bekräftas av en källa till TT. Inte mycket i innehållet har ändrats jämfört med läget när det kraschade för några veckor sedan, erfar TT.

Martin Wästfelt, PTK:s förhandlingschef, anländer till Näringslivets hus där de återupptagna förhandlingarna om las-reglerna nu inleds.Bild: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT
I torsdags morse återupptogs förhandlingarna om las mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv. Och nu uppger källor att det finns ett bud som respektive parts delegationer ska ta ställning till.
Enligt uppgift till TT har inte mycket förändrats i det bud som nu ligger jämfört med läget när förhandlingarna kraschade natten till 1 oktober.
Därmed är det också högst tveksamt om en majoritet av LO-styrelsen, som består av de 14 LO-förbunden, kan köpa uppgörelsen, enligt TT:s källa.
Utåt sett är det ingen som officiellt vill kommentera om det finns något bud på gång. Uppgifterna bekräftas inte av LO.
– Nej, det kan jag inte göra. Jag har inte hört någonting eller sett någonting. Jag tror att om det finns något slutbud så småningom så borde det nå även mig. Men jag har inte fått det nu, Malin Fagerberg Wikström, pressekreterare på LO.
Inte heller Svenskt Näringsliv vill säga något.
– Vi kommer inte att kommentera någonting förrän klockan 13 i morgon, säger presschef Cherine Khalil.
Förhandlingarna om de nya villkoren för arbetsrätten inleddes på torsdagsmorgonen efter att ha legat på is i två veckor.
Först på plats till de inledande samtalen vid Svenskt Näringslivs kontor på Östermalm i Stockholm var Martin Wästfelt, förhandlingschef på PTK.
– Vår bedömning är att det är möjligt. Vi gör nu ett nytt försök att hitta en lösning, sade han.
Kommentarerna i övrigt har i stort sett varit obefintliga, ingen vill yppa något. Det är sagt att något slags besked ska komma tidigast klockan 13 på fredag. Men det finns ingen sluttid.
Det var natten till den 1 oktober som förhandlingarna kraschade. För stor oenighet kring turordningsregler, anställningsskydd och omställning fick förhandlarna att packa ihop. Därmed landade frågan på politikernas bord och den utredning till lagförslag som finns framtagen. Las-bollen är brännhet, med politiskt storbråk och en regeringskris som yttersta konsekvens, varvid politikerna i alla läger därför snabbt erbjöd fack och arbetsgivare mer förhandlingstid
Under visst hemlighetsmakeri meddelade parterna i onsdags att förhandlingarna återupptas.
Inför de återupptagna förhandlingarna blev det stor tumult inom LO. Sex av 14 LO-förbund röstade vid ett extra styrelsemöte nej till att börja förhandla igen. De sex nejsägarna är kritiska till LO-ledningens hemlighetsmakeri och förtroendet för LO-topparna är rejält sargat.
– Förtroendet finns där, men är allvarligt skadat av det som hänt senaste dagarna, sade Sekos ordförande Valle Karlsson till TT i går.
Gå till toppen