Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Coronatrötta måste orka ställa upp.

Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Antalet patienter intagna för corona ökar nu på flera håll i Sverige och det väcker oro inte minst bland vårdpersonal. I Uppsala skrivs svårt sjuka patienter in på ett sätt som man inte sett på flera månader, berättade SVT:s Aktuellt på torsdagskvällen. Det är stor risk att coronapandemin och smittspridningen är på väg att ta ny fart. Tendensen ser likadan ut i övriga Europa.
I Tyskland infördes i dagarna nya restriktioner. Privata sammankomster begränsas till 15 personer. I områden där antalet smittade överstiger 35 nya fall per 100 000 invånare måste barer och restauranger stänga klockan 23 på kvällen.
"Vi lade gränsen vid 35 för vi har sett hur snabbt spridningen ökar från 35 till 50 per 100 000", förklarade förbundskansler Angela Merkel.
I Frankrike utlyste president Emmanuel Macron från och med lördagen utegångsförbud i nio storstadsområden. Mellan klockan 21 och 6 på morgonen blir det förbjudet att gå på restauranger och barer. Det är också stopp för att besöka vänner i Paris, Grenoble, Lille och ytterligare en handfull städer.
Storbritannien utökade under torsdagen restriktionerna till ytterligare dussinet regioner, bland dem London, Essex och York. Där har smittspridningen nått en sådan nivå att befolkningen nu inte tillåts att träffa bekanta, vare sig i hemmen eller i pubar och restauranger.
"Vi vet från utbrottet i våras att infektionen kan spridas snabbt och sätta stor press på sjukvården, så vi måste handla nu för att undvika behovet av hårdare restriktioner längre fram i tiden", sade hälsominister Matt Hancock.
Viruset kryper också in och drabbar personer på högsta EU-nivå, vilket inte gjort det enklare för unionen och dess regeringar att få ett samlat, gemensamt grepp över situationen. Kommissionsordförande Ursula von der Leyen har två gånger tvingats i karantän på grund av att medarbetare testat positivt för viruset. Europeiska rådets Charles Michel och Europaparlamentets talman David Sassoli har också fått utebli från viktiga förhandlingar på grund av smitta i sin närhet. Under fredagen lämnade Finlands statsminister Sanna Marin toppmötet i förtid efter att ha varit i ett möte där deltagare testat positivt.
Coronautbrottet överraskade världen och det tog tid att få åtgärder på plats. I Sverige kom viruset in på allt för många äldreboenden, men detta kan inte skyllas enbart på den friare svenska strategin. Även i Belgien och Italien, med klart hårdare restriktioner, drabbades äldreboenden svårt.
Under pandemins inledning möttes restriktionerna för det mesta av befolkningens gillande, eller åtminstone förståelse. Politiker hade visat handlingskraft och det gick för det mesta hem.
Idag är situationen annorlunda. Efter månader av mer eller mindre strikta begränsningar blir människor mindre begeistrade inför en ny period av isolering och passivitet. Utöver skärpningen av smittbegränsning som nu av allt att döma blir av nöden, kommer nödvändigheten att övertyga en coronatrött befolkning att acceptera nya begränsningar. Det kan bli en minst lika stor utmaning som att begränsa smittan i sig.
Gå till toppen