Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Första svenska återinsjuknandet bekräftat

Nu har även Sverige fått sitt första bekräftade fall av en person som insjuknat i covid-19 två gånger.Bild: Johan Nilsson/TT
En 53-årig kvinna har blivit det första svenska bekräftade fallet av återinsjuknande i covid-19. Detta sedan hon testats positivt för det nya coronaviruset både i maj och augusti, skriver Dagens Nyheter.
Det är vid Sahlgrenska universitetssjukhuset som fallet har konstaterats efter att man har analyserat de olika virustammarnas arvsmassa i sin helhet.
– På tio positioner skilde sig virusstammen från i maj från den stam som provtogs i augusti. Det gör att vi kan säga att det är två olika infektioner och inte samma som legat vilande, säger ST-läkaren Johan Ringlander till tidningen.
Fyndet är dock inte så överraskande, menar forskarna, eftersom enstaka liknande fall har rapporterats internationellt.
Johan Ringlander tyckier dock inte att fallet påverkar de tidigare bedömningar som gjorts kring immunitet.
– Om något visar detta att kvinnan faktiskt fått en partiell immunitet. Hon hade väldigt mild sjukdom andra gången, så det tyder på att hon fått ett visst skydd efter sin första infektion.
Gå till toppen