Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Köken stänger på restauranger för Malmös äldre

Tuppen och andra mötesplatser för seniorer håller tillfälligt stängt på grund av coronasmittan. Nu väntas politikerna ta beslutet att tillagningsköken permanent ska stängas till populära restauranger – både på Dammfrigården och Lekatten.

Politiker väntas senare i oktober besluta att tillagningsköken till restaurangerna på Dammfrigården och Lekatten ska stänga.Bild: Aline Lessner
Malmö driver flera restauranger i egen regi som särskilt vänder sig till seniorer, men dit alla är välkomna.
Här lagas mat, med fokus på husmanskost, som kan ätas i restaurangerna eller tas hem. Sedan i våras gäller bara hemtagning av mat, på grund av coronasmittan.
Men kommunen har svårt att få restaurangverksamheten att gå runt. Förra året summerades underskott på flera miljoner kronor.
Inför nästa sammanträde i hälsa-, vård- och omsorgsnämnden finns ett förslag om att tillagningsköken i två av restaurangerna ska stänga.
Det handlar om Dammfrigården och Lekatten som, enligt förslaget, blir av med sina kockar och istället kommer att få mat transporterad dit från andra kök.
Dammfrigården ska, om beslutet går igenom, från början av nästa år få mat transporterad från Tuppen. Och restaurangen kommer enligt planerna inte längre att vara öppen på helgerna.
Just restaurangen på Tuppen har de senaste åren genomgått flera förändringar. En privat krögare gick i konkurs, innan Malmö stad tog över Tuppens kök.
Vid sidan om vacklande ekonomi är ett skäl till att tillagningsköket på Dammfrigården väntas stänga att köket är i behov av renovering.
Delar av personalen blir kvar för att ta emot och servera mat i mottagningsköket. Dammfrigårdens kockar flyttas enligt Malmö stads planer till köket på Tuppen.
Varm mat är godast om den serveras där den tillagas. Vad räknar ni med för reaktioner?
– Jag tror nog att jag skulle bli besviken om det inte kommer reaktioner. Jag förstår om det här väcker besvikelse, säger Eija Örberg, enhetschef för kostenheten på Malmös hälsa-, vård- och omsorgsförvaltning.
Gå till toppen