Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nästa års utdelningar kan vara i farozonen

Företag som har fått permitteringsstöd i år bör i regel avstå från utdelningar även nästa år, rapporterar Dagens industri med hänvisning till ett förtydligande från Tillväxtverket som skickats ut till ett antal organisationer. Enligt myndigheten ska utskicket ses som ett arbetsmaterial — inget är bestämt.

Tillväxtverket förtydligar kraven för permitteringsstöd. Arkivbild.Bild: Alastair Grant/AP/TT
Tidigare har regelverket allmänt tolkats som att det bara råder utdelningsstopp i år för företag som fått stödet.
”Vad gäller tiden framåt, efter att det räkenskapsår under vilket företaget får stöd löpt ut, är det Tillväxtverkets bedömning att arbetsgivare som regel inte bör lämna aktieutdelningar, koncernbidrag eller andra värdeöverföringar som avser det räkenskapsår under vilket företaget fått stöd”, skriver Tillväxtverket i sitt förtydligande enligt Dagens industri.
”Bedömningen av om en värdeöverföring kan tillåtas eller ej i förhållande till de krav lagen uppställer ska göras i varje enskilt fall”, tillägger myndigheten.
Men enligt Tillväxtverket ska utskicket inte tolkas som ett förtydligande, utan som ett arbetsmaterial i en pågående diskussion i frågan mellan berörda parter, uppger myndigheten för TT. Det kan ta ett antal veckor innan Tillväxtverket sätter ner foten.
“Vi har löpande dialog med branschorganisationerna och presentationen som skickades ut i veckan är arbetsmaterial”, skriver Laura Brandell Tham, enhetschef Tillväxtverket, i ett mejl till TT. Hon fortsätter:
“Frågan om hur förutsättningar för utdelningar ser ut framöver för företag som har fått stöd från Tillväxtverket är under fortsatt beredning hos myndigheten. Vi återkommer under de kommande veckorna med besked om vad som principiellt gäller för 2021 och då lägger vi upp information i våra kanaler”, tillägger hon.
Finansdepartementet vill inte svara på frågor om det nya beskedet från Tillväxtverket.
– Det är en tillämpningsfråga och en fråga för ansvarig myndighet, säger Johan Ekström, pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson (S).
För att få statligt stöd för korttidspermitteringar krävs att företaget som söker stödet befinner sig i en tillfälligt svår ekonomisk situation. Detta villkor för att få permitteringsstöd har hittills tolkats som att det råder utdelningsstopp under 2020 från vinsterna som det berörda företaget gjorde i fjol.
Genomförs utdelningar i strid med Tillväxtverket instruktioner kan företag krävas på återbetalning av utbetalat permitteringsstöd, vilket kan röra sig om miljardbelopp för de största företagen.
Gå till toppen