Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Skolgård på tak ovanför busshållplats. Är det en god idé?

Skolgård på taket är ingen bra idé, skriver FNL.Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
I planförslaget för kvarteret Galten ska nuvarande busshållplats för regionbussar förskjutas in på det gröna naturliknande område som idag är en del av Vårfruskolans skolgård. Som kompensation föreslås att delar av skolgården flyttar upp på taket till busshållplatsen, cirka 4,5 meter över marken. Skolans fotbollsplan föreslås flytta till framsidan av skolgården och minskar därmed betydligt till ytan.
Barn- och skolförvaltningen understryker i sitt yttrande om planförslaget att den utemiljö på tak som föreslås inte är likvärdig med motsvarande skolgård i markplan och inte fullt ut kan kompensera för de ytor som försvinner. Kommunens planerare gör en liknande bedömning och menar också att det blir en utmaning att återetablera grönskan som försvinner om planen genomförs.
Vårfruskolan har redan i dag för liten uteyta, mindre än 20 kvadratmeter per barn, vilket är det riktvärde som rekommenderas i Lunds kommuns råd och riktlinjer för skolgårdar; och det ligger väsentligt under de 30 kvadratmeter som rekommenderas av Skolverket.
Är planförslaget ett bra förslag? Knappast! Förutom att skolgården blir för liten för antalet elever blir den framtida skolgården på tak sannolikt av sämre kvalité. En skolgård med hög kvalité är en friskfaktor för barn. I Lunds innerstad är det dessutom ont om gröna fria ytor för barn.
Är det ett nödvändigt förslag? Inte alls! I städer med extrem brist på mark, till exempel i Hongkong, kan skolgårdar på tak vara en nödvändighet. I Lund är det inte det.
Om man i planeringen hade utgått från elevernas behov av en tillräckligt stor skolgård med hög kvalité skulle man ha funnit en annan lösning.

Kerstin Frygner (FNL)

ledamot i barn- och skolnämnden

Charlotte Lundgren (FNL)

ersättare i barn- och skolnämnden
Gå till toppen