Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Andorra ny medlem i IMF

Andorras premiärminister Xavier Espot Zamora. Bild från september.Bild: HONS/AP/TT
Andorra är nu officiellt medlem i Internationella valutafonden (IMF). Det lilla landet, inklämt mellan Spanien och Frankrike, blev på fredagen det 190:e landet i organisationen.
Andorra ansökte om medlemskap redan före covidkrisen, men pandemin har haft en kraftig påverkan på landet och medlemskapet kommer lägligt.
Finanssektorn står för 20 procent av Andorras BNP, men det är turismen landet lever på. Den står för 40 procent av BNP, men uppskattas ha halverats under pandemin. Det bidrar till att landets BNP tros falla med över 11 procent under 2020.
– IMF är redo att inleda ett nära samarbete med Andorra för att nå en tillväxt efter pandemin, säger IMF-chefen Kristalina Georgieva i samband med den lilla ceremoni i New York där fonden och Andorra skrev under medlemsavtalet.
Gå till toppen