Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Flyttfåglar ökar riskerna för tamfåglar

Nu är flyttfåglarna i rörelse. Men med dem ökar också risken för spridning av fågelsjukdomar – och ägare av tamfåglar uppmanas till gott smittskydd.

Frigående höns på en gård i Österhaninge söder om Stockholm. Arkivbild.Bild: Patrick Sörquist/SvD/TT
”För att undvika spridning av fågelinfluensa och även newcastlesjuka från vilda fåglar till fjäderfäbesättningar, hobbyhöns och andra tamfåglar är det nu mycket viktigt med goda hygienrutiner”, säger Enisa Miljanic , handläggare på Jordbruksverkets smittbekämpningsenhet, i ett pressmeddelande.
Dagens svenska skyddsnivå mot sjukdomarna innebär att fåglarna får vara ute, men foder och vatten ska ges under tak eller skydd utomhus.
Men verket noterar att sjukdomsframkallande fågelinfluensavirus av typen H5N8 har rapporterats från Ryssland och Kazakstan de senaste månaderna.
I höst kommer många vilda fågelarter att röra sig söderut och västerut, bland annat från dessa områden, och då ökar också risken för smittspridning när fåglarna tar rast.
Jordbruksverket påpekar också att tidigare utbrott av fågelinfluensa i Sverige och övriga Europa har föregåtts av utbrott i samma områden.
Förutsättningarna för smittspridning är goda mellan oktober och april, skriver verket. Under den tiden är det viktigt att skydda tamfåglar från kontakter med vilda fåglar.
Fågelinfluensa av typen H5N8 har hittills inte orsakat sjukdom hos människor.
Fakta

Smittskydddsrekommendationer

Se till att endast personer som sköter tamfåglarna har tillträde till djurutrymmena.

Håll rent runt hus och inhägnader.

Var noga med rutiner såsom handtvätt och skobyte vid hygiengränserna.

Efter utlandsvistelse bör du ha kontakt med tamfåglar först tidigast efter 48 timmar.

Minimera foderspill och annat som kan dra till sig vilda fåglar.

Vidta åtgärder som minimerar förekomst av gnagare och andra skadedjur.

Skyddsnivå 1 – som råder för närvarande – innebär att foder och vatten ska ges under tak eller under skydd utomhus.

Om du hittar onormalt många döda vilda fåglar vid någon plats, rapportera det till Statens veterinärmedicinska anstalt.

Kontakta veterinär vid ökad fjäderfädödlighet, om dina fåglar verkar sjuka, lägger färre ägg eller ändrar sin konsumtion av foder och vatten.

Källa: Jordbruksverket

Gå till toppen