Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läraren om ögonblicket då flyktingbarnen började berätta

Hon får fortfarande gåshud då hon återvänder till ögonblicket när eleverna plötsligt, en efter en, berättar hur de korsat Medelhavet i flyktingsmugglares båtar.
– Det var en sådan där ögonöppnare. Plötsligt fanns det man såg i nyhetssändningen i mitt klassrum, säger läraren Lotta Thelaus.

”De har en speciell plats i ens hjärta”, säger Lotta Thelaus ( till vänster) om de flyktingar som behövde henne mer och som hon kom att lära känna lite närmare. Chefen för Lundavälkomsten, Camilla Lans Jacobsson, har praktiskt gjort insatser utanför sin yrkesroll. För ett år sedan samlade hon till exempel in fotbollsskor och det var inte så länge sedan hon körde möbler till en familj.Bild: Ingemar D Kristiansen
Tre skolor i Lund tog emot flest nya barn när flyktingvågen 2015 nådde Lund. I en serie pratar Sydsvenskan med pedagogerna som kämpade i och utanför klassrummen, om hur de gjorde – och vad de lärt sig.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen